Cele 27 de state membre UE au adoptat o relaxare a regulilor din Politica Agricolă Comună, care va permite statelor membre să acorde derogări temporare și specifice de la anumite condiții PAC în cazul unor evenimente climatice neprevăzute.
UE relaxează Politica Agricolă Comună
Reprezentanții celor 27 de state membre UE au adoptat, marți, la Bruxelles, relaxarea anumitor condiții de mediu ale politicii agricole comune (PAC), propusă de Comisia Europeană la jumătatea lunii martie ca răspuns la protestele fermierilor, scrie Le Vif.
Această decizie a fost luată de Comitetul Special pentru Agricultură, organismul decizional al Consiliului de Miniștri care s-a întrunit la Bruxelles, unde tractoarele fermierilor s-au adunat din nou. Parlamentul European, a cărui comisie pentru agricultură a optat pentru o procedură de urgență, ar putea confirma aceste măsuri în plenul de la sfârșitul lunii aprilie. Intrarea în vigoare este aşteptată „înainte de sfârșitul primăverii”.
Una dintre principalele modificări planificate permite statelor membre să acorde derogări temporare și specifice de la anumite condiții PAC în cazul unor evenimente climatice neprevăzute. Alte derogări se referă la acoperirea solului în așa-numitele perioade sensibile: statele membre vor avea o mai mare flexibilitate în a decide ce soluri să protejeze și în ce sezon, în funcție de specificitățile naționale și regionale.
Diversificarea, în locul rotației culturilor
Rotația culturilor va rămâne principala practică, dar statele membre pot utiliza diversificarea culturilor ca alternativă; această practică este mai puțin solicitantă pentru fermieri, în special în zonele predispuse la secetă sau la precipitații abundente, potrivit unui comunicat al Consiliului.
În plus, fermierilor li se va cere doar să întrețină elementele de peisaj existente și acum vor fi încurajați, pe bază voluntară, să mențină terenuri pârloagă sau să creeze noi elemente de peisaj. De asemenea, revizuirea aprobată scutește fermele mai mici de 10 hectare de controale și sancțiuni legate de respectarea cerințelor de ecocondiționalitate din PAC.
„Având în vedere că 65% dintre beneficiarii PAC sunt afectați, în situaţia în care aceștia reprezintă doar aproximativ 10% din terenurile agricole, sarcina administrativă legată de controale va fi redusă considerabil pentru fermieri și administrațiile naționale, menținând în același timp obiectivele de mediu”, subliniază Consiliul.
UE permite mai multă flexibilitate
În sfârşit, statele membre vor primi mai multă flexibilitate: își vor putea modifica planul strategic PAC de două ori pe an în loc de o singură dată, pentru a răspunde mai bine condițiilor în schimbare.
În cursul dimineţii, miniștrii examinează și alte măsuri legate de veniturile fermierilor, precum un observator al prețurilor cu praguri de preț pe sector pentru a putea reacționa în cazul unei scăderi a prețurilor, a amintit ministrul belgian David Clarinval, a cărui țară prezidează în acest semestru Consiliul UE.
La nivel comercial, UE lucrează și la impozitarea cerealelor rusești și la limite privind extinderea scutirii de taxe vamale și cote pentru produsele ucrainene.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)