Reîntoarcerea gimnastelor

Reîntoarcerea gimnastelor

Echipa feminină a României a devenit ieri campioană continentală. Noile componente ale lotului naţional au demonstrat că au şanse să apere la Beijing titlul olimpic cucerit în 2004, la Atena, de generaţia Cătălinei Ponor.

Micuţa localitate Clermont- Ferrand, unde în 2007 naţionala de Cupa Davis a fost înfrântă categoric de Franţa, a adus noroc României în acest an. Gimnastele tricolore au transformat în aur argintul cucerit în 2006 la Campionatele Europene de la Volos.

Sandra Izbaşa, Steliana Nistor, Anamaria Tămârjan, Gabriela Drăgoi şi Cerasela Pătraşcu au arătat că gimnastica românească are încă resurse. Echipa României a urcat pe cea mai înaltă treaptă la Europene, cu un punctaj impresionant: 181,525 puncte. Elevele antrenorului Nicolae Forminte au depăşit cu mai mult de două puncte Rusia, clasată pe locul secund, cu un total de 179,475 puncte, medalia de bronz revenind Franţei (177,175 puncte). 3, 2, 1, aur

Româncele au început concursul la paralele, aparatul care le-a făcut mereu necazuri. Cu 45,075 puncte, tricolorele au ocupat locul trei după prima rotaţie. Pe măsură ce concursul a avansat, în timp ce adversarele lor făceau din ce în ce mai multe greşeli, fetele lui Forminte aveau evoluţii tot mai sigure şi mai bune.

La a doua rotaţie, româncele au urcat pe bârnă, „puntea suspinelor“ aducându-le 46,450 de puncte, cel mai mare total la un aparat din întreg concursul.

Gimnastele de la Deva au trecut pe locul doi, după Rusia, şi a urmat a treia rotaţie, cu România şi Rusia la sol. În această rundă, lucrurile au început să se limpezească şi s-a conturat tot mai mult configuraţia podiumului.

Franţa şi Italia au ieşit din lupta pentru aur, după ce gimnastele au căzut de pe aparate. Rusia a avut ratări la sol, iar româncele s-au cocoţat pe primul loc, de unde n-au mai coborât nici după ultima rotaţie, la sărituri.

România a cucerit prima medalia europeană de aur pe echipe, după o secetă de patru ani. Ultimul titlu continental fusese obţinut în 2004, la Amsterdam. Evoluţii sigure

La Clermont-Ferrand, diferenţa dintre tricolore şi celelalte adversare a fost făcută de siguranţa evoluţiilor, româncele neînregistrând nicio ratare. Pentru noul colectiv tehnic de la Deva medalia câştigată în Franţa este prima de aur obţinută în concursul pe echipe.

După plecarea cuplului Octavian Belu - Mariana Bitang, multe voci au susţinut că gimnastica românească va muri, dar noua generaţie le-a răspuns cu un titlu continental cucerit cu numai patru luni înainte de Jocurile Olimpice.

Astăzi se vor desfăşura finalele pe aparate, România fiind reprezentată de Steliana Nistor la paralele şi bârnă, Sandra Izbaşa la bârnă şi sol şi de Anamaria Tămârjan la sol. Participarea lui Tămârjan este incertă, ea suferind o uşoară accidentare în concursul de ieri. INTERVIU

„Fetele se săturaseră de argint şi bronz“

Nicolae Formite era ieri un antrenor fericit, dar conştient că abia acum începe greul, odată cu apropierea Jocurilor Olimpice de la Beijing, unde marii rivali vor fi China şi SUA. EVZ: Cum se vede Europa de sus? Nicolae Forminte: Cred că fetele au văzut-o foarte bine de acolo, de pe prima treaptă a podiumului. Eu am rămas cu picioarele pe pământ, sunt ancorat în realitate. Este un rezultat pe care îl aşteptam, dar urmează olimpiada... Ce au avut în plus gimnastele noastre faţă de adversare? Şi-au dorit mai mult decât ele să obţină titlul european. Se săturaseră de argint şi bronz. Au vrut aurul.

Pregătiţi vreo surpriză pentru Jocurile Olimpice? În gimnastică este foarte greu să pregăteşti surprize de la o zi la alta, de la o lună la alta. Pentru astfel de lucruri ai nevoie de mulţi ani de muncă. Vreun mesaj pentru cei care spuneau că gimnastica românească va muri fără Belu şi Bitang? Nu. Noi am obţinut la Clermont-Ferrand un rezultat bun. Le mulţumim tuturor acelora care au avut încredere în noi. Octavian Belu este unul dintre oamenii care susţin gimnastica. GENERAŢIA URMĂTOARE

Junioarele, pe locul patru la echipe

Echipa de junioare a României a ocupat vineri seară locul patru la Europenele de la Clermont-Ferrand. Amelia Racea, Claudia Voicu, Loredana Sabău şi Ana Porgras au adunat 169,900 puncte, fiind devansate de Rusia (180,625 puncte), de Franţa (170,500 puncte) şi de Olanda (169,950 puncte).

În concursul individual compus, junioarele tricolore au ocupat următoarele poziţii: Racea - 4 (56,950 puncte), Sabău - 6 (56,600 puncte), Porgras - 9 (56,325 puncte) şi Voicu - 18 (54,850 puncte).

Ne puteți urmări și pe Google News