Reînnoire a comunității de romi din Ungaria

romi / Sursa foto wikipedia

Reînnoire a comunității de romi din Ungaria. Întrebarea cheie este dacă o comunitate a unei minorități naționale poate prospera cu ajutorul valorilor care stau la baza existenței sale.

Comunitățile de romi, o valoare

Guvernul Ungariei consideră minoritățile sale naționale drept o valoare în cadrul națiunii, a declarat Attila Sztojka la Ziua Națională a Romilor, la Kiskunhalas, județul Bács-Kiskun.

Secretarul de stat pentru oportunități sociale și relații cu romii în Ministerul de Interne a subliniat la evenimentul de gală intitulat "Suntem o singură națiune": "Cultura universală maghiară este frumoasă și datorită faptului că reflectă minoritățile naționale care au trăit aici împreună de secole".

Dacă vorbim de minorități, întrebarea de bază este dacă comunitatea poate prospera cu ajutorul valorilor care stau la baza existenței sale, iar în acest sens trebuie să depună eforturi, fie individual, fie în familie sau fie la nivelul comunității.

Astfel a procedat și comunitatea romă din Ungaria pentru care anul 2024 a adus reînnoire, a subliniat Attila Sztojka, care a adăugat: în cazul minorității rome, trebuie să vorbim, pe de o parte, despre o minoritate națională, iar pe de altă parte, despre crearea de oportunități.

Sprijin pentru eveniment eculturale

Cele mai importante două elemente ale chestiunii privind minoritatea națională sunt cultura și identitatea, în timp ce în cazul politicii de șanse, generarea sau inițierea schimbării în situațiile de viață este cea mai importantă.

Secretarul de stat a mai menționat că oportunitățile de aplicare care vor permite sprijinul pentru evenimente culturale și pentru organizarea unor tabere vor fi anunțate în primul trimestru al anului viitor.

Vince Szalay-Bobrovniczky, secretar de stat pentru Relații Civile și Sociale la Cabinetul premierului ungar, a declarat că romii sunt membri la fel de utili ai societății ungare ca oricare altă persoană aparținând celorlalte 12 minorități naționale care trăiesc în Ungaria.

"Există o forță uriașă în solidarizarea comunităților", a spus secretarul de stat, adăugând că și cooperarea este importantă pentru dăinuirea și prosperitatea comunității lingvistice și culturale.

Ce face guvernul din Ungaria pentru romi

Guvernul Ungariei se angajează față de organizațiile societății civile și le acordă sprijin, deoarece sfera civilă servește creșterii societății, întăririi coeziunii comunitare și angajamentului, a cărui bază este iubirea, loialitatea, credința și identitatea, a subliniat Vince Szalay-Bobrovniczky.

Gábor Bányai, comisar guvernamental responsabil pentru dezvoltarea complexă a Zonei de Dezvoltare Economică a Marii Câmpii de Sud și deputat FIDESZ pentru această regiune, a declarat că "valorile culturale create de minoritățile naționale sunt comorile comune ale tuturor".

În ultimii ani, au fost implementate numeroase proiecte și programe de dezvoltare care nu numai că au îmbunătățit condițiile de viață ale comunităților respective, dar au devenit și exemple de demnitate umană și solidaritate socială, a explicat Gábor Bányai.

Potrivit președintelui Autoguvernării Naționale a Romilor din Ungaria, István Aba-Horváth, o națiune este puternică și are o conștiință imensă atunci când și minoritățile naționale care trăiesc în cadrul ei se regăsesc.

Comunitatea de romi și problemele ei

Comunitatea de romi va fi puternică în cadrul națiunii, dacă va fi în sfârșit capabilă să formuleze idei comune și obiective comune, astfel încât cauzele lor comune să progreseze, a subliniat István Aba-Horváth.

Referitor la importanța familiei, vicepreședintele Consiliului Județean Bács-Kiskun, președintele Asociației Comunităților de Romi, Csaba Szűcs, a declarat: "Aparțin familiei noastre și cei cu care lucrăm în fiecare așezare a țării pentru a ajuta comunitatea noastră de romi, și aparțin familiei noastre pentru care lucrăm în fiecare zi".

"Anul acesta este anul schimbării regimului romilor, iar prin alegeri romii au obținut un mandat puternic, care le oferă posibilitatea de a iniția procese și programe în următorii cinci ani care se vor simți în mod tangibil în fiecare așezare a romilor din țară, pe fiecare stradă în care trăiește comunitatea de romi", a subliniat Csaba Szűcs.

Programul de gală s-a încheiat cu decernarea Premiilor pentru "Romii din Halas", potrivit Magyar Nemzet.

(Traducerea: Rozália Gănciulescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)