Din cauza epidemiei cu noul coronavirus regulile de intervenție a serviciilor de ambulanță au fost schimbate, ceea ce pot duce la cazuri dramatice.
La serviciile de ambulanță, nu mai există urgențe de cod roșu. Toate cazurile sunt trecute la comun, indiferent că vorbim de un infarct acut sau de o banala durere de burtă.
Un caz dramatic a avut loc sâmbăta trecută, la Cluj Napoca. Un bărbat de 60 de ani a căzut brusc la pământ, după ce i s-a făcut rău. Rudele și vecinii au sunat disperați la Serviciul de Ambulanță Cluj, de unde li s-a transmis că nu sunt ambulanțe disponibile și nu pot interveni la caz.
Era ora 13.02. Între timp, oamenii s-au apucat să îi aplice bărbatului manevrele de resuscitare pe care le-au văzut la televizor. Unul apăsa pe piept, cu ambele mâini încrucișate, iar altul îi sufla, la intervale regulate, aer în gură. La ora 13.44, oamenii sună din nou la 112, și din nou lși se spune că nu sunt ambulanțe libere. Deja bărbatul era vânăt la față și la unghii, semn că era deja mort.
Mai grav este faptul că, după ce li s-a comunicat oamenilor că nu există ambulanță liberă, li s-a închis telefonul în nas.
Un oficial de la Serviciul de Ambulanță Cluj a declarat, pentru EvZ, că în această perioadă nu mai există cod roșu și alte coduri de urgență. Cu alte cuvinte, ambulanța ajunge, dacă mai are la cine.
”Nu poți trimite ambulanță la un alt pacient, fără să treacă prin procedura de dezinfecție. Nu mai există cod roșu, nu mai există nimic. Avem noi procedurile noastre de dezinfecție. Nu poți să îți bați joc de persoana care solicită ajutorul și să ajungi la ea și să o contaminezi cu virusul care a lovit planeta. Avem ambulanțe dar sunt alte prevederi: echiparea cu costume a echipajului și deplasarea la fața locului, trebuie să fie făcută în condiții de maximă securitate”, a spus oficialul Serviciului de Ambulanță Cluj.
Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean a declarat că va investiga cazul deoarece nu i se pare normal un astfel de comportament al Serviciului de Ambulanță Cluj.
”Dacă la Cluj nu avem ambulanțe, atunci nu știu unde mai există. Acum au intrat în serviciul public și ambulanțele private. Voi investiga pentru că nu este normal ca un om să moară și nimeni să nu ajungă măcar la fața locului”, a spus prefectul Abrudean.