Reguli pentru pacienții care merg în stațiuni balneare. Ce este și ce nu este permis

Regulile privind măsurile de protecție și regulile de siguranță ce vor fi aplicate în unitățile de tratament balnear au fost publicate în Monitorul Oficial.

Pacienţii care urmează să beneficieze de tratament în cadrul unităţilor balneare vor fi informați cu privire la regulile de siguranță pe care trebuie să le urmeze pentru a evita infecția cu noul coronavirus.

Ministerul Sănătății a publicat Ordinul privind măsurile ce urmează să fie implementate în unitățile de tratament balnear. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății, în care sunt prezentate principalele reglementări ce urmează a fi implementate.

Astfel, unitatea balneară are obligaţia efectuării unui triaj telefonic al pacienţilor care sunt programați pentru tratament. Ca o măsură de siguranță în plus, programările vor trebui făcute în așa fel încât să se evite interacțiunile dintre aceștia.

„Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, iar temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 grade Celsius. În cazul în care temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 grade Celsius, se recomandă repetarea măsurării temperaturii după o perioadă de 2-5 minute de repaus”, se arată în comunicatul de presă.

Potrivit acestuia, în cazul în care se constată că temperatura se menține la nivelul critic sau/și sunt semnalate posibile simptome ale COVID-19, pacienţilor li se anulează programarea și li se recomandă să ia legătura cu medicul de familie.

Înainte de a intra la consultație sau la tratament balenar, beneficiarii sunt obligaţi să completeze o declaraţie pe propria răspundere cu privire la virusul SARS-CoV-2. După completarea declarației, personalul bazei de tratament trebuie să se asigure că aceștia, beneficiarii poartă mască şi protecţie pentru încălţăminte.

Reguli pentru personal

Ordinul prevede o serie de reguli și pentru personalul medical, care va trebui să poarte echipament corspunzător, conform normativelor în vigoare. Mai mult, personalul va fi instruit de un medic specialist, desemnat pentru această activitate, în legătură cu programul de lucru, activitățile specifice, folosirea echipamentului și respectarea circuitelor.

„În cadrul unităţii balneare/cabinetelor medicale individuale recepţia va funcţiona cu un singur angajat pe tură, cu mijloace de protecţie (vizieră sau panou transparent, halat de protecţie, mănuşi de unică folosinţă). Pentru accesul personalului în unitatea balneară se recomandă, atunci când este posibil, ca intrarea să se realizeze printr-o cale de acces diferită de cea a pacienţilor”, se mai arată în comunicat.

La intrarea în tură, personalului îi va fi măsurată temperatura. De asemenea, recomandă evitarea contactului între angajații unităţii balneare sau menţinerea unei distanţe de 2 m în timpul interacţiunilor profesionale.

„Personalul care efectuează proceduri de tratament se va spăla în mod obligatoriu cu apă şi săpun minimum 20 de secunde şi îşi va dezinfecta corespunzător mâinile şi antebraţele înainte şi după efectuarea fiecărui tratament”, mai prevede ordinul.

Cum trebuie pregătite sălile de tratament

În sălile de așteptare se recomandă să se afle un singur pacient care urmează să intre la consultație ori să fie tratat. În cazul în care se află mai mulţi pacienţi, unitatea balneară se va asigura că între aceștia există o distanță minimă de 2 m.

Ordinul mai prevede că între două consultații trebuie să fie lăsat un interval de timp de 15 minute, în scopul aerisirii şi efectuării dezinfecţiei cabinetului şi instrumentarului acestuia.

„Accesul în cabinetele de consultaţii şi tratament fizic nu este permis pacienţilor însoţiţi de aparţinători. Fac excepţie pacienţii cu dizabilităţi care au nevoie de însoţitor, pacienţii minori sau pacienţii cu afecţiuni grave care obţin acceptul medicului currant”, stipulează ordinul.

În sălile de kinetoterapie/tratament fizic cu suprafeţe mai mari de 12 mp, pot fi tratați mai mulți pacienți cu condiția respectării distanței de 1,5-2 metri între echipamente și alocarea unui spațiu de 4 metri pătrați fiecărui pacient. unul de altul, alocarea a 4 mp/pacient. Anumite proceduri, precum aerosoloterapie şi, respectiv, hidrotermoterapie vor avea loc doar în spații deschise.

De azi e oficial! Cine n-are mască nu va urca în autobuz, metrou şi tramvai

Cresc cazurile de îmbolnăviri, situația devine îngrijorătoare. Pandemia nu va dispărea