Reguli noi pentru RCA. Unii șoferi vor plăti mai mult pentru asigurare

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Foarte mulţi şoferi, majoritatea din zona transportatorilor, au apelat deja la sistemul asiguratului cu risc ridicat pentru a obține un preț mai bun pentru polița RCA. Se schimbă, însă, regulile în ceea ce privește stabilirea prețului la care urmează să fie achiziționat RCA de către clientul cu risc ridicat.

România este una dintre puținele țări din Europa care are un sistem ce permite șoferilor să obțină un preț mai bun pentru RCA, dacă ofertele din piață depășesc un anumit nivel. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a actualizat sistemul de calcul al prețului pentru asigurări.

Astfel, dacă anterior datei de 12.12.2022, alocarea asiguratului cu risc ridicat se făcea la un tarif calculat conform formulei: Tariful de referință la care se încadrează X36%, în prezent alocarea se face de către BAAR împreună cu un tarif recomandat calculat după o altă formulă, în care ponderea tarifului de referință este mai mică.

Formula este următoarea:

Pr= [Tr+(P1+P2+P3):3]: 2

Pr- Prima de asigurare recomandată.

Tr- Tariful de referință la care se încadrează solicitantul.

P1,P2,P3- Cele mai mici trei prime nete de comisionul de vânzare primite de solicitant din piață (prima totală- comisionul plătit brokerului, în cazul în care polița a fost cumpărată prin broker, potrivit studiifinanciare.ro.

Liberalizarea pieței asigurărilor a dus la noi criterii

Dacă șoferul locuiește într-un oraș cu risc ridicat de accident, mai precis șoferii din orașele considerate de risc,  vor plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie decât un șofer care are aceeași vârstă și conduce același model de mașină, dar dintr-un județ unde rata de producere a accidentelor este mai mică.

De exemplu, o poliță RCA pentru un șofer din Gherla, județul Cluj, costă puțin peste 800 de lei, în timp ce un șofer din orașul Cluj Napoca plătește la RCA, pentru același model de mașină, 1.300 de lei.

Diferențierea tarifelor în funcție de zona unde este înmatriculat automobilul asigurat se datorează liberalizării complete a pieței. Măsura a fost luată de Consiliul ASF în luna mai a anului trecut, în cadrul unor modificări mai ample aduse normei 20/2017, privind asigurările auto.

După liberalizarea totală, asigurătorii au posibilitatea de a utiliza și alte criterii pentru stabilirea tarifelor la asigurările de tip RCA. Unii, de exemplu, penalizează șoferii care au avut o daună în ultimii ani și oferă reduceri suplimentare celor cu care nu au înregistrat daune. Alții au decis să ofere bonusuri șoferilor care prezintă un certificat prin care să arate că nu au amenzi. Cei mai mulți, însă, au introdus criteriul zonal în calculul tarifului.