Un proiect de lege depus la Senat prevede noi reguli privind modalitatea de achitare a sancțiunilor contravenționale, astfel încât acestea să fie plătite mai ușor.
Mai exact, prin proiectul de lege se impune ca procesul-verbal să conțină, pe lângă datele deja folosite, și modalităţile de plată, inclusiv cele online, numele instituţiei către care se efectuează plata, codul fiscal al respectivei instituţii, codul unic de identificare al respectivei instituţii (CUI) şi numărul contului în care se poate efectua plata contravenţiei.
Acest lucru va reprezenta și un stimul pentru administrația publică să accelereze procesul de digitalizare, întrucât banii din amenzi ar fi percepuți mai ușor și mai repede. Precizarea acestor informații în procesul-verbal este cu atât mai necesară cu cât numărul instituțiilor care încasează amenzi este foarte mare. În momentul de față, amenzile, cum ar fi cele de circulație, pot fi plătite la unitățile Trezoreriei Statului sau la ghișeele de taxe și impozite ale primăriilor.
Reguli noi pentru plata amenzilor
Faptul că un contravenient va putea plăti, cu ajutorul informațiilor din procesul-verbal, direct în contul beneficiarului final va ușura povara birocratică a statului. De asemenea, cetățeanul nu va mai trebui să depună un efort suplimentar pentru a afla informațiile necesare plății în interiorul celor 15 zile.
Numai că Ordonanța de Guvern 2 din 2001 privind regimul juridic al contravențiilor nu impune ca în procesele-verbale de constatare a contravențiilor să fie incluse informații privind modalitatea de achitare a amenzilor astfel încât aceasta să fie făcută cu ușurință în interiorul termenului de 15 zile în care amenda poate fi achitată la jumătate din minim. Potrivit OG 2/2001, limita minimă a amenzii contravenționale este de 25 lei, iar limita maximă nu poate depăși:
a) 100.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin lege și ordonanțe;
b) 50.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin hotărâri ale Guvernului;
c) 5.000 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene ori ale Consiliului General al Municipiului București;
d) 2.500 lei, în cazul contravențiilor stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și ale sectoarelor municipiului București. Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei.