Reguli de urmat într-o vacanță, în timpul de pandemiei

LITORAL, PLAJA, CONCEDIU, MARE

Dacă pandemia de COVID-19 nu te sperie și, în ciuda creșterii numărului de cazuri, ești decis să-ți petreci vacanța într-o stațiune de pe litoral, este bine să îți iei oareșce măsuri de protecție pentru a evita o posibilă infectare cu noul coronavirus

În ciuda creșterii numărului de infectări, românii nu sunt dispuși să renunțe la vacanțele organizate la malul mării. Spre deosebire de anii trecuți, când erau preferate destinațiile exotice, în Maldive, Dubai, Caraibe etc., anul acesta cei mai mulți preferă să-și facă vacanțele prin apropiere, pe Litoralul românesc, sau, maxim, în Bulgaria ori Grecia.

În contextul pandemiei de coronavirus, vacanțele de anul acesta vor fi cu totul diferite de celelalte, din anii trecuți datorită regulilor și restricțiilor care trebuie respectate.

Drept urmare, pentru a veni în întâmpinarea celor care nu vor să renunțe la tradidționalul sejur petrecut la malul Mării Negre dar, în același timp, doresc să se protejeze de o posibilă îmbolnăvire, specialiștii au elaborat un set de reguli care trebuie urmate. Un decalog al turistului care-și petrece vacanța pe Litoral.

Regula 1: Organizați-vă concediul doar cu membrii familiei. Dacă în vremuri normale erai obișnuit să pleci în vacanță cu prietenii, în grup, anul acesta este bine să-ți limitezi cât mai mult relațiile sociale. Grupul social trebuie redus cât mai mult, cel mai sigur doar la cei alături de care locuiești zi de zi, în casă.

Regula 2: Nu renunțați la masca de protecție. Regulile de protecție sanitară și distanțare socială se aplică oricând și oriunde, chiar și în timpul vacanței. De aceea trebuie să practicați o igienă bună a mâinilor, să mențineți distanța de 1,5 – 2 metri față de celelalte persoane cu care intrați în contact și să purtați masca de protecție în locurile publice.

Chiar dacă, este oarecum incomodă, trebuie să știți că purtarea măștii vă protejează și nu provoacă intoxicații cu CO2.

Regula 3: Socializați cu alte persoane doar afară, în spații deschise. Dacă v-ați întâlnit cu un grup de prieteni și trebuie să intrați în contact cu aceștia, e bine să o faceți în aer liber, afară, nu în cameră.

Spre deosebire de spațiile închise, afară, există un flux mai mare de aer, iar picăturile respiratorii se disipează mai ușor, reducând riscul unor contaminări. Cât stați afară, însă, nu uitați de regula 2.

 Evitați zonele aglomerate

Regula 4: Evitați piscinele și plajele aglomerate. Acolo unde sunt foarte mulți oameni la un loc crește și riscul de a contacta boala. Drept urmare, dacă vedeți că piscina sau plaja este mult prea aglomerată, evitați să mergeți. Este preferabil să stați la distanță de oameni în asemenea locații.

Pe de altă parte, specialiștii nu au descoperit nici o dovadă că noul coronavirus se răspândește prin apă, fie că vorbim de piscină sau de apa mării. Deci, puteți intra în apă, cu condiția să nu vă apropiați foarte mult de alți oameni.

Strategii pentru stimularea turismului în pandemie: Prețuri mici și compensații la infectare cu noul coronavirus

Regula 5. Protejați-vă copiii. Virusul nu face distincție între cei mici și adulți. De aceea este bine să luați, în cazul copiilor, aceleași măsuri de protecție ca și pentru dumneavoastră. În această perioadă trebuie să-i supravegheați cu mult mai multă atenție decât de obicei dat fiind că, știe toată lumea, copii sunt înclinați să încalce regulile.

Drept urmare, petreceți cât mai mult timp împreună cu ei și luați în considerare să-i antrenați în activități care nu necesită să intre în contact cu alții.

Regula 6. Evitați terasele, barurile și cluburile de distracție. Chiar dacă sunt organizate în aer liber, barurile, terasele și cluburile rămân locații în care virusul se transmite cu multă ușurință.

Nu împărțiți cu alții

Regula 7: Nu împărțiți mâncarea cu alții. Chiar dacă nu sunt dovezi că noul coronavirus se răspândește prin consumul de alimente, este bine să evitați să terasele unde se servește mâncare. Șansele să vă infectați cresc în condițiile în care atingeți vesela folosită de alții, vă așezați la aceeași masă etc. Virusul se transmite cu ușurință de pe o suprafață contaminată la o persoană care intră în contact cu aceasta.

O aventură cu barca în Delta Dunării. Frumusețile pe care nu ai voie să le ratezi

Drept urmare, nu dați mai departe solnița, uleiul, oțetul sau alte lucruri de pe masa dumneavoastră.

Regula 8 Nu împrumutați crema de protecție solară sau alte obiecte personale. Dacă petreceți mult timp la plajă, în aer liber, aveți grijă să vă aduceți tot ceea ce considerați că vă este necesar. Nu este indicat să împrumutați de la alții sau invers.

Regula 9. Atenție la simptomele bolii. La primele semne că ați contactat virusul trebuie să vă autoizolați și să anunțați medicul și personalul din hotel. Doar așa, acționând responsabil îi protejați pe ceilalți și evitați răspândirea bolii.

Regula 10. Bucurați-vă, totuși, de vacanță. Chiar dacă nu este un sejur normal și sunteți nevoiți să respectați o multitudine de reguli, nu înseamnă că nu trebuie să vă bucurați de vacanță, de soare, de mare.