Reguli aspre pentru cei care vor devină asistenţi maternali. Noi modificări legislative

Reguli aspre pentru cei care vor devină asistenţi maternali. Noi modificări legislativeAsistenți maternali. Sursă foto: Unsplash

România. Modificările legislative aprobate recent de Guvern prevăd o serie de reguli dure pentru cei care își doresc să devină asistenţi maternali .

Reguli dure pentru cei care vor devină asistenţi maternali

Guvernul a adoptat recent o serie de modificări semnificative la legislația privind asistenții maternali, înăsprind condițiile pentru cei care doresc să practice această activitate. Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a anunțat aceste schimbări joi, subliniind necesitatea acestor măsuri în urma constatărilor din controalele efectuate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, sesizărilor primite la linia de urgență 119, precum și controalelor neanunțate realizate de echipa ministerului.

Noua ordonanță de Guvern stabilește condițiile de obținere a atestatului pentru asistenții maternali, procedura de atestare și statutul acestora. După 21 de ani, aceste modificări sunt considerate necesare pentru a asigura că toți cei care doresc să devină asistenți maternali vor beneficia de o pregătire adecvată înainte de a-și începe activitatea. Evaluarea și atestarea vor fi realizate exclusiv de specialiști angajați ai statului din cadrul Direcțiilor generale de asistență și protecție a copilului, eliminând implicarea firmelor private din acest proces.

Această măsură urmărește să îmbunătățească calitatea asistenței maternale și să asigure protecția adecvată a copiilor aflați în îngrijire. Guvernul dorește să se asigure că asistenții maternali sunt bine pregătiți și evaluați riguros, pentru a putea oferi un mediu sigur și suportiv copiilor aflați în dificultate.

Câți copii pot lua acum acești asistenți maternali

În noul sistem de protecție specială, asistenții maternali vor avea responsabilitatea de a îngriji un maximum de doi copii, cu excepția cazurilor în care aceștia sunt frați. Această măsură vizează asigurarea unei atenții adecvate și a unui mediu stabil pentru fiecare copil, evitând suprasolicitarea asistenților maternali și îmbunătățind calitatea îngrijirii oferite. Excepțiile se aplică în mod special pentru frații care trebuie să rămână împreună, menținând astfel legăturile familiale esențiale pentru dezvoltarea lor emoțională.

De asemenea, au fost introduse noi reglementări privind vârsta maximă la care un asistent maternal poate prelua un copil, stabilind limita de 47 de ani.

„O altă prevedere - pensionarea. Conform Codului muncii, până acum, cei care muncesc în acest sistem puteau să solicite să aibă copii în grijă chiar şi după vârsta de pensionare. Desigur, vor fi excepţii, situaţiile tranzitorii pentru copii, tinerii care se află în momentul de faţă în grija acestor asistenţi maternali pentru a nu trece prin alte traume. Alte prevederi - vârsta minimă de 18 ani între asistentul maternal şi tânărul pe care îl are în îngrijire şi maxim de 47 de ani, adică la 47 de ani este vârsta maximă când un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile astfel încât la împlinirea vârstei de pensionare acest copil deja să aibă împlinită vârsta de 18 ani şi să nu fie nevoit să treacă prin alte traume", a explicat Natalia Intotero.

Natalia Intotero

Natalia Intotero. Sursă foto: Facebook

Noi condiții care au în vedere și locuința asistenului maternal

Ministrul Familiei a menţionat că au fost introduse condiţii privind localizarea locuinţei asistentului maternal, adică acesta trebuie să stea în zone unde să fie acces la sistem de învăţământ, în apropiere să fie cel puţin un dispensar medical, să beneficieze de infrastructură, apă, canalizare şi de condiţiile normale prevăzute de lege în spaţiul de locuire.

Atestate pentru asistenți maternali

Conform noului act normativ, au fost stabilite cerințe mai stricte pentru persoanele care doresc să devină asistenți maternali. Printre principalele modificări se numără obligativitatea ca solicitanții să fie minim absolvenți de liceu și creșterea vârstei minime de la 18 la 21 de ani. Aceste schimbări sunt menite să asigure că persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor au un nivel adecvat de educație și maturitate necesar pentru a îndeplini responsabilitățile acestei funcții.

Evaluarea candidaților pentru atestatul de asistent maternal va fi realizată de o echipă desemnată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), care va include un psiholog și un asistent social. Această evaluare va cuprinde atât aspecte sociale, cât și psihologice, pentru a asigura că persoanele sunt bine pregătite pentru a oferi îngrijire adecvată. Cursurile de formare profesională, necesare pentru obținerea atestatului, vor avea o durată totală de 80 de ore, incluzând atât teorie, cât și practică, și vor fi organizate conform unei programe elaborate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție în colaborare cu experți academici.

După obținerea atestatului, asistenții maternali vor trebui să participe anual la cursuri de perfecționare de 32 de ore, pentru a menține și îmbunătăți competențele lor. Nerespectarea acestei obligații poate duce la retragerea atestatului. În plus, ordonanța introduce criterii suplimentare care stabilesc condiții în care o persoană nu poate fi certificată ca asistent maternal, având scopul de a asigura că toți asistenții maternali îndeplinesc standardele necesare pentru a oferi îngrijire de calitate copiilor.

Cine nu poate fi asistent maternal

Conform noilor reglementări, există mai multe criterii care interzic anumitor persoane să devină asistenţi maternali . Printre acestea se numără cei care au depășit vârsta de pensionare, precum și cei care au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni grave, inclusiv cele contra persoanei, autorității, înfăptuirii justiției, corupție sau servicii, sau care sunt înregistrate în Registrul național automatizat al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale. De asemenea, persoanele care au avut sau au membri în familie cu antecedente penale similare sunt, de asemenea, excluse de la această funcție.

În plus, nu pot deveni asistenți maternali cei care au un istoric de violență în familie, rețeaua socială sau comunitate, sau care au avut, sau au, copii în sistemul de protecție specială. Persoanele care suferă de boli psihice, sunt dependente de alcool, droguri sau alte substanțe psihotrope, sau au membri ai familiei cu astfel de probleme, sunt de asemenea ineligible pentru acest rol.