Aproape jumătate din românii care își duc viața la bloc dețin cel puțin un animal de companie. În general, este vorba despre câini și pisici. Unele asociații de proprietari permit creșterea animalelor de companie în anumite condiții. Altele, însă, pot să interzică acest lucru.
Restricții impuse de asociații împotriva animalelor de companie sunt destul de rare. Totuși, ele pot exista. Deciziile care îi vizează pe crescătorii de animale sunt adoptate la nivel local, prin regulamente interne.
Decizia aparține asociațiilor de proprietari
Legislația în vigoare ce reglementează funcționarea asociațiilor de proprietari nu are prevederi foarte clare în legătură cu animalele de companie. Acest aspecte au fost lăsate, pentru a fi reglementate intern, asociațiilor de proprietari.
Cu alte cuvinte, acestea pot interzice animalele de companie în bloc.
Reguli pentru deținătorii de animale
Chiar și în cazul în care asociația e de acord cu acest lucru, proprietarii trebuie să țină cont decâteva reguli de bază.
Una dintre regulile principale ține de curățenie. Animalul nu trebuie să facă murdărie în zonele comune, iar dacă acest lucru se întâmplă, stăpânul trebuie să curețe mizeria.
Cei care dețin câini agresivi au obligația să-i asigure cu botniță la ieșirea din apartament și să nu-i lase liberi pe casa scării. Proprietarul trebuie să-și supravegheze câinele atunci când îl scoate afară, pentru ca acesta să nu distrugă bunurile depozitate în spațiile comune.
O altă problemă este legată de zgomotul pe care îl fac animalele de companie. De regulă câinii sunt mai gălăgioși, atunci când latră. Vecinii ar putea fi deranjați, iar dacă proprietarul nu găsește soluții, s-ar putea adresa autorităților. În astfel de cazuri amenzile sunt destul de mari.
Taxe pentru cei cu câini și pisici
Se pune de mult eori problema dacă deținătorii de animale de companie ar trebui supuși unor taxe.
Legea asociațiilor de proprietari nu are nici o prevedere cu privire la acest aspect.
Dar există o serie de acte normative care vizează cheltuielile pentru beneficiari și care permit asociațiilor de proprietari să-i pună la plată pe proprietarii de animale.
Justificarea este că acestea consumă apă, energie electrică și circulă cu liftul.