Regretele canibalilor

Regretele canibalilor

Papuasii isi cer scuze pentru misionarii devorati acum doua secole.

Un trib de canibali din Papua Noua Guinee si-a cerut oficial scuze saptamana aceasta pentru uciderea si devorarea in 1878 a patru misionari metodisti din Fiji, relateaza cotidianul britanic „The Telegraph”.

Mii de bastinasi au luat parte la o ceremonie de reconciliere organizata in apropiere de Rabaul, capitala provinciei East New Britain, ocolita de majoritatea misionarilor in secolul al XIX-lea din cauza ferocitatii canibalilor de aici.

Profitand de prezenta inaltului comisar din Fiji, Ratu Isoa Tikoca, seful tribului Tolai si-a exprimat regretul pentru masacrul comis de stramosii sai, punand astfel capat divergentelor dintre cele doua parti. „In acest moment suntem foarte impresionati”, a declarat Tikoca, care i-a laudat pe membrii tribului pentru gestul lor, facut dupa 129 de ani de la comiterea masacrului.

In urma cu doua secole, canibalismul era un fenomen des intalnit in Pacificul de Sud, iar Insulele Fiji erau cunoscute drept Insulele Canibalilor. Cei patru misionari ucisi - un preot si trei profesori - se aflau in cautare de prozeliti, sub indrumarea curajosului reverend britanic George Brown.

Pastorul Brown a emigrat initial in Noua Zeelanda, dupa care s-a mutat impreuna cu sotia sa in Papua Noua Guinee. Cunostea foarte bine „obiceiurile locului” si, intr-o scrisoare catre Societatea Regala de Geografie, a descris ce i-a fost dat sa vada intr-un sat de canibali. Treizeci si cinci de mandibule innegrite de fum atarnau de grinda unei case, a povestit reverendul Brown.

„O mana atarna in aceeasi casa. Si afara am numarat 76 de crestaturi pe un cocotier, fiecare reprezentand un om gatit si mancat aici. Oamenii erau ucisi doar pentru ca erau straini, iar bastinasii faceau asta deoarece doreau sa ii manance si sa le ia putinele bunuri personale pe care le aveau la ei”, explica George Brown.

Razbunare sangeroasa

Desi stia foarte bine la ce pericole isi expune colaboratorii, Brown a fost socat de ceea ce li s-a inamplat misionarilor sai si a decis sa ii pedepseasca pe membrii tribului Tolai.

Cel putin zece canibali au fost ucisi, iar numeroase case si canoe din lemn ale acestora au fost distruse, George Brown sustinand ulterior ca raidul a facut regiunea mai sigura pentru europeni. „Bastinasii ne respecta mai mult decat o faceau inainte”, i-a transmis el ulterior secretarului general al Societatii Misionare din Londra.

Presa australiana a cerut pedepsirea reverendului Brown pentru faptele sale, dar, pana la urma, el a fost exonerat in urma unei anchete oficiale a autoritatilor coloniale.

PRETEXTE ISTORICE

Sclavie si canibalism

Triburile de canibali erau cel mai des intalnite in zone precum bazinul Amazonului, America de Nord, Africa, Fiji, Noua Zeelanda, Insulele Solomon, Noua Caledonie sau Noua Guinee. Adesea, fenomenul era exagerat de catre colonizatori dintr-un motiv foarte simplu.

Declararea bastinasilor din noile colonii britanice ori spaniole drept „salbatici canibali” era un pretext suficient de bun pentru subjugarea lor si exploatarea bogatiilor naturale.

Spre exemplu, Regina Isabela a Spaniei a dat, in 1503, un decret prin care doar canibalii putea fi luati ca sclavi, ei fiind oricum „suboameni”. In aceste conditii, unii exploratori inventau povesti de canibalism, apoi luau frumos bastinasii si ii vindeau ca sclavi.

Ne puteți urmări și pe Google News