Condițiile în care pot pleca românii la muncă în străinătate în plină pandemie

Condițiile în care pot pleca românii la muncă în străinătate în plină pandemie

Cursele aeriene de tip charter care decolează de pe aeroporturile din țară și transportă muncitori sezonieri români vor fi programate la un interval de cel puțin patru ore distanță una față de alta. Procedura a fost stabilită printr-un ordin de ministru, emis de Ministerul Transporturilor, care va intra în vigoare cu începere de luni și care stabilește în ce condiții pot pleca românii la muncă în străinătate pe perioada stării de urgență.

Actul normativ mai stabilește că fiecare muncitor trebuie echipat cu măști de protecție sanitară și mănuși de către agenții de recrutare. Muncitorii trebuie să fie însoțiți de un reprezentant al firmei angajatoare care să le asigure asistență, inclusiv în situaţia întârzierii sau anulării zborului. De asemenea, o altă prevedere stabilește că muncitorii vor fi aduși la aeroport cu maximum patru ore înainte de decolarea avionului.

Ordinul de ministru mai stabilește informațiile pe care trebuie să le prezinte companiile aeriene, care asigură cursele charter, Autorității Aeronautice Civile Române. Acestea sunt tipul aeronavei, programul de operare, acordul aeroportului din România de pe care va decola, informații legate de agenții de recrutare de pe teritoriul României sau copia avizului autorităţilor din ţara de destinaţie a zborului, pentru efectuarea cursei respective.

Pe de altă parte, operatorul rutier de transport care efectuează transport prin servicii ocazionale are obligaţia să notifice Autoritatea Rutieră Română cu privire la efectuarea cursei, urmând ca ARR să informeze în mod operativ MTIC şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR).

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsurile au fost luate după ce 2 mii de muncitori sezonieri au stat înghesuiți în parcarea din fața Aeroportului din Cluj, așteptând să fie îmbarcați în mai multe curse aeriene cu destinația Germania.