PSD: Salariul minim ar putea crește cu 450 de lei. Ce se întâmplă cu pensiile

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Adoptarea legislației privind introducerea salariului minim european este unul dintre proiectele prioritare aflate pe agenda Parlamentului European. Cadrul de reglementare comunitar va trebui adoptat în sesiunea care începe în luna septembrie. În acest context, PSD a anunțat că salariul minim va fi majorat cu 450 de lei. De asemenea, pensiile românilor vor înregistra creșteri.

UPDATE: PSD a anunțat că a propus ca salariul minin să fie majorat cu 450 de lei. De asemenea, social-democrații susțin că pensiile vor înregistra o creștere între 8-12%. În același timp, membrii din PNL au declarat că sunt de acord cu propunerile membrilor de coaliție. Noul pachet social va fi prezentat săptămâna viitoare.

Parlamentul European este așteptat să adopte cadrul de reglementare pentru salariul minim la nivel european. Oficialii de la Bruxelles se așteaptă, după stabilirea noilor reguli, ca nivelul de sărăcie să se reducă, iar diferențele de remunerare, între femei și bărbați să scadă.

Legea românească prevede legarea salariului minim de coșul minim de consum, dar această prevedere a fost ignorată, încă de la adoptarea legii în 2020. Aceasta deoarece stabilirea unei astfel de reguli este opțională. Viitoarea directivă va duce la o creștere a salariului minim deoarece ca impune obligația ca acesta să fie stabilit în corelație cu coșul minim de consum.

Proiectul privind stabilirea salariilor minime, agreat de negociatorii statelor UE, prevede o serie de reguli obligatorii pentru cele 21 de state membre unde se aplică. Astfel, se va impune o transparenţă sporită a modalităţii de calcul și se va acționa în direcția majorării sale.

Statele europene vor trebui să evalueze, cu ajutorul unui coş minim de bunuri şi servicii stabilit la preţuri reale, dacă salariul minim este suficient pentru un nivel de trai decent. Pentru acest lucru se va ține cont de condiţiile socio-economice, de puterea de cumpărare, de nivelul productivităţii şi de dezvoltarea pe termen lung, potrivit Parlamentului European.

Sursa foto: Twitter

Cum se stabilețte salariul minim în România

În prezent, în România, salariul minim se stabilește, anual, în urma negocierilor dintre Guvern și marile confederații sindicale și patronale. Decizia aparține, într-un final, Executivului care stabilește valoarea în funcție de resursele bugetare. Practic, deși legea prevede corelarea salariului minim cu coșul minim de consum, în realitate acest lucru nu se întâmplă.

În acest an, valoarea salariului minim brut este de 2.550 de lei. De menționat că Institutul Național de Statistică nu a mai stabilit valoarea coșului minim în ultimii trei ani, invocând o serie de erori legislative. Astfel, nu se poate face o comparație obiectivă între valoarea adoptată de guvern și cea care reieșită din corelarea cu coșul minim de consum. În luna februarie, Avocatul Poporului atrăgea atenţia că salariul minim brut pe ţară, de 2.550 de lei, este mai mic decât coşul de consum pentru o persoană adultă singură, de 2.708 lei.

Trebuie spus că România nu are, totuși, cel mai mic salariul minim brut din Uniunea Europeană. În schimb, are cel mai ridicat cost fiscal pentru angajat (40,85%) din cele 26 de țări analizate, conform unui studiu din 2019. Impozitarea excesivă duc la reducerea veniturilor salariale pe care le obțin românii, conform jurnalul.ro.