Evenimentul Zilei > Social > Regizorul Cristian Mihăilescu a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler
Regizorul Cristian Mihăilescu a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

Regizorul Cristian Mihăilescu a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler

În semn de apreciere pentru competenţa şi profesionalismul dovedite de-a lungul timpului în educaţia artistică a tinerei generaţii, regizorul de operă Cristian Mihăilescu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, în grad de Cavaler pentru promovarea culturii, oferit de Președinția României. Ceremonia a avut loc în seara aceasta, la Palatul Național al Copiilor.

Regizorul Cristian Mihăilescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din Bucureşti, secţia Canto, ulterior urmând cursurile postuniversitare de regie de operă ale Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. În calitate de  solist la Opera Naţională din Bucureşti (tenor), a interpretat 47 de roluri de la Mozart la Stravinski, inclusiv Verdi, Puccini, Offenbach şi Johann Strauss. De asemenea, a participat la numeroase festivaluri şi a susţinut concerte şi spectacole pe toate marile scene ale ţării, dar și turnee artistice, care l-au purtat în Italia, Germania, Grecia, Spania etc. În Italia, la Pescara i s-a decernat Premiul „Pantheon”. A înregistrat mai multe discuri şi a participat la numeroase emisiuni de radio şi TV, totodată scriind peste 1000 de articole de critică muzicală în majoritatea publicaţiilor de specialitate. De două zeci de ani, susţine cursul de regie „Cristian Mihăilescu”, în Japonia, la Tokyo, Nagasaky, Saytama.

Regizor de notorietate internaţională, a pus în scenă spectacole de operă pe toate meriadianele: „Madame Butterfly” la Nagasaki, „Balul mascat” la Tokyo (Japonia), „Pescuitorii de perle” la Rotterdam (Olanda), „Cosi fan tutte” şi „Carmen” la Toulon (Franta), „Elixirul dragostei” la Limoges (Franţa), „Rigoletto” la Pisa (Italia), Don Carlos și Carmen la Ruse (Bulgaria). A primit toate premiile pentru regie existente în România, pentru „Bărbierul din Sevilla” montat la Braşov. A primit, de asemenea, premiul „Regizorul Anului”, decernat de Uniunea Compozitorilor, pentru „Otello”; Premiul Uniunii Criticii Muzicale pentru „Cel mai bun moment liric” („I Capuletti e I Montecchi”, în 1997) şi Premiul „Cel mai bun spectacol al anului” pentru „Traviata” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti. Pe de altă parte, a fost distins cu alte premii cum ar fi: „Premiul pentru Management Artistic” atribuit „Celui mai bun director” de operă din România. A primit de două ori Premiul „Omul de Cultură al anului”. Din 1996 este membru permanent al juriului „Concursului Internaţional de canto” de la Marmande (Franţa) iar din 2003 face parte din juriul Concursului Internaţional de Canto de la Montreal (Canada). În septembrie 2006 a făcut parte din juriul Concursului Internaţional de Canto Jullian Gayarre de la Pamplona – Spania. În anul 2002 a fost distins cu „Premiul de Excelenţă” al Fundaţiei pentru dezvoltare regională Transilvania.

Cristian Mihăilescu a devenit în 1992 director general al Operei din Constanța, pe care a condus-o până în anul 2000. Apoi, vreme de 11 ani, în aceași calitate, regizorul a pus pe picioare Opera din Brașov, ajungând la performanța de a juca timp de trei ani consecutiv cu casa închisă.   

În cadrul aceleiași festivități au fost premiați și prof. univ. dr. Dan Dediu, rectorul Universității Naționale de Muzică București, Sorina Goia, redactor şef Radio România Cultural, Daniela Caraman Fotea, muzicolog.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: