Registrul Comerţului, împins către Vlasov

Registrul Comerţului, împins către Vlasov

În şedinţa de guvern de astăzi, Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM-uri, comerţ, turism şi profesii liberale ar putea forţa trecerea Registrului Comerţ ului (ONRC) către Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), potrivit unor surse.

Pentru asta va pune în discuţie o ordonanţă de urgenţă care scoate Registrul Comerţului din subordinea Ministerului Justiţiei şi prin care lasă statul fără o sursă de venit, dar pe care i-o dă în administrare unui privat. Miza acestei afaceri se ridică la zeci de milioane de euro (35 de milioane de euro a încasat în 2007 ONRC - n.r.) şi are în „componenţă“ şi o bază de date cu informaţii despre toate firmele din ţară.

Un motiv în plus pentru care Silaghi doreşte discutarea acestei ordonanţe este lipsa din ţară a lui Cătălin Predoiu, ministrul justiţiei. Predoiu este plecat în Suedia şi apoi în Germania, unde va face lobby pentru ca România să primească din partea Comisiei Europene un raport favorabil pe justiţie. Ministrul justiţiei se opune acestei iniţiative, dar Mihail Vlasov, preşedintele CCIR, ne-a spus ieri că „Predoiu este intoxicat de funcţionarii bolşevici din minister“. Vlasov mai are şi alţi suporteri importanţi în guvern, în afară de ministrul Silaghi. Şeful CCIR este chiar socrul ministrului de interne, Cristian David. Ordonanţă insistentă Ovidiu Silaghi a promovat această ordonanţă la sfârşitul lui martie 2008, după ce proiectul legislativ a fost respins în parlament în 2006. „Mi se pare o veste extraordinară să se facă acest transfer, fiind un gest de restituţie“, a spus Mihail Vlasov. Argumentele celor care susţin această mişcare sunt că oamenii de afaceri vor avea un partener de dialog care le va rezolva repede cererile şi se va elimina birocraţia. „Dacă Registrul va fi la Cameră, vom scădea taxele firmelor cu 10%“, ne-a spus Vlasov, spunând că îi este indiferent dacă iniţiativa este promovată prin ordonanţă sau proiect legislativ.

El aminteşte de faptul că, în 2002, când Adrian Năstase a aprobat trecerea Registrului în subordinea guvernului, „s-a spus că avem de-a face cu o naţionalizare, iar acum se spune prostia că banul public ajunge pe mâna privaţilor“. În 24 dintre cele 26 de ţări UE, Registrul Comerţului este în subordinea statului.

Ne puteți urmări și pe Google News