Registrul alegătorilor, operaţional de la 1 ianuarie 2013
- Departamentul Politic
- 12 noiembrie 2012, 18:34
Registrul alegătorilor va fi operaţional de la 1 ianuarie 2013, a anunţat, astăzi, vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleţ.
"În sfârşit, în România, o să avem un Registru al alegătorilor. Din perspectiva discuţiilor care au avut loc după referendum (cel pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu - n.r.), era bine dacă aveam finanţare şi era operaţional încă din acest an. De la 1 ianuarie nu vom mai funcţiona după baza de date de la evidenţa populaţiei, vom avea un Registru al alegătorilor administrat de AEP şi care oferă alegătorilor şi partidelor politice o serie de beneficii", a spus Marian Muhuleţ, conform Agerpres.
Registrul va conţine datele tuturor cetăţenilor cu drept de vot din România. "Vom utiliza această bază de date doar pentru scopuri electorale. Registrul electoral va fi o bază de date care va avea ca surse de informaţii atât date de la evidenţa populaţiei, cât şi date de la primării, servicii de evidenţă a populaţiei de la nivel local, Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Externe. Deci va include surse de informaţii multiple pentru o evidenţă cât mai corectă a alegătorilor", a adăugat Muhuleţ. Alegătorii pot decide unde votează
Vicepreşedintele AEP a subliniat că registrul va da posibilitatea alegătorilor de a decide unde îşi pot exercita dreptul de vot - la domiciliu sau la adresa de reşedinţă. "Primarii vor avea responsabilitatea deplină asupra datelor conţinute de Registrul electoral. Fiecare primar va avea pe computerul înregistrat la primărie, în perioada electorală, această bază de date şi va putea să ne menţioneze în timp real care cetăţeni au decedat, care şi-au schimbat numele, domiciliul. Va putea să actualizeze baza de date a localităţii sale în timp real, în aşa fel încât la momentul efectiv al alegerilor acea listă cu alegători să fie cât mai fidelă, să nu mai găsim persoane decedate, persoane omise din listă, persoane cu date incorecte", a mai spus Muhuleţ.
De asemenea, Marian Muhuleţ a precizat că pentru anul viitor AEP va elabora un standard de cost pentru o secţie de votare. "Să avem un standard de cost pentru secţiile de votare, cât trebuie cheltuit pentru o secţie de votare, pentru că există diferenţe mari de la localitate la localitate", a arătat vicepreşedintele AEP.