Singura femeie care a refuzat să călătorească cu avionul personal al lui Hitler a fost o româncă

Singura femeie care a refuzat să călătorească cu avionul personal al lui Hitler a fost o româncăSursa foto: arhiva EVZ

Există multe figuri marcante în istoria lumii, două dintre ele fiind Adolf Hitler și Regina Maria a României. Cele două personaje sunt cunoscute la nivel internațional și au avut lucruri în comun la un moment dat. În contextul relațiilor internaționale din perioada interbelică și al influențelor geopolitice din acea vreme, Hitler a pus avionul său personal la dispoziția reginei din România. În ce context s-a întâmplat acest lucru.

Regina Maria, relațiile internaționale și alianța cu Hitler

În anii 1930, România se confrunta cu o serie de provocări politice și economice și căuta să își consolideze poziția internațională. În același timp, Adolf Hitler și Germania nazistă erau în expansiune și căutau să își întărească influența în Europa. România era implicată în diverse alianțe și tratate, inclusiv Pactul de la Varșovia și Alianța Balcanică. Ea încerca să mențină relații favorabile cu mari puteri europene, inclusiv Germania.

Înainte ca Adolf Hitler să devină cancelarul Germaniei, în perioada în care Regina Maria a fost activă pe scena internațională, relațiile dintre România și Germania nazistă nu erau suficient de dezvoltate. Înainte de anii 1930, România era mai orientată către aliați tradiționali precum Franța și Marea Britanie. Cu toate acestea, se pare că cei doi s-au intersectat la un moment dat. Deși se vorbește despre asta, nu există dovezi că ei s-ar fi cunoscut personal.

Hitler a intrat la conducere în anul 1933. Patru ani mai târziu, în vara anului 1937, regina s-a îmbolnăvit. La acea vreme ea se afla într-un fel de exil intern la reședințele sale de la Balcic și Bran, unde fusese trimisă chiar de fiul său, Carol al II-lea. A fost exilată din cauza relației dintre Maria și prințul Barbu Știrbey. Acesta din urmă a încercat să fie alături de ea până la sfârșitul vieții reginei.

Regina Maria

Sursa foto: Wikipedia

Hitler pune avionul privat la dispoziția reginei, însă este refuzat

Regina Maria a României a suferit de ciroză hepatică, o boală gravă a ficatului. În ultimele luni de viață, starea ei de sănătate s-a deteriorat semnificativ. De asemenea, se pare că a avut și alte probleme de sănătate asociate cu această boală, inclusiv complicații legate de insuficiența hepatică. La început regina a fost tratată de medicii din România. Când boala s-a agravat, a fost trimisă la specialiști din Italia și Germania.

La începutul lunii iulie 1938, în timp ce se afla la tratament în Dresda, regina a început să se simtă din ce în ce mai rău. Simțind că nu mai are mult de trăit, ea a cerut să se întoarcă acasă, în România. Înainte de a reveni acasă, a mai făcut o vizită la Berlin. Medicii nu i-au dat prea multe șanse, așa că s-a pregătit de drum. La acea vreme, Hitler era deja în funcția de cancelar al Germaniei de aproximativ cinci ani.

Aflând despre starea precară de sănătate a reginei, führerul s-a oferit să o ajute, punându-i la dispoziție avionul său personal. Hitler a vrut să îi facă drumul mai rapid și mai ușor, având în vedere starea gravă de sănătate a reginei, însă aceasta l-a refuzat. Regina Maria a ales să se întoarcă în România cu trenul. Multe voci au spus că fiul acesteia, Carol al II-lea, a fost cel care a obligat-o să îl refuze pe conducătorul Germaniei naziste, potrivit shtiu.ro.

inima Reginei Maria

Regina Maria a cerut ca inima să-i fie depusă la Balcic. Sursa foto: Facebook

Regina Maria moare după drumul obositor cu trenul

Din păcate, ideea de a reveni în țară cu trenul nu a fost cea mai bună. Drumul lung și inconfortabil a epuizat-o complet, iar regina a murit la scurt timp după ce a ajuns în România. Principesa Ileana, fiica Reginei Maria, a văzut-o pentru ultima oară la Dresda. Aceasta a spus că cel mai mare regret al său este că, deși era soră medicală, nu i s-a permis să își îngrijească personal mama.

Regina Maria și-a petrecut ultimele zile la Castelul Pelișor, unde a fost înconjurată de membrii familiei sale. A murit pe 18 iulie 1938, un eveniment de mare tristețe pentru România, deoarece era foarte iubită și respectată de popor. După moartea sa, trupul a fost depus la Castelul Peleș din Sinaia, unde oamenii și-au putut lua rămas bun. O procesiune funerară impresionantă a fost organizată, trecând prin orașele Sinaia, Brașov și București. Mulțimi mari de oameni s-au adunat pe străzi pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei.

Maria a fost înmormântată în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș, alături de soțul ei, Regele Ferdinand I al României. Această necropolă este locul de odihnă tradițional al monarhilor români. Conform dorinței sale, inima i-a fost extrasă și depusă inițial într-o capelă din Balcic, localitate care îi era foarte dragă. După cedarea Cadrilaterului către Bulgaria în 1940, inima a fost mutată la Bran, iar ulterior la Muzeul Național de Istorie a României din București. În prezent, inima Reginei Maria se află la Castelul Pelișor.

Recomandările noastre