Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Cum a devenit regina Izabel simbolul depravării
Cum a devenit regina Izabel simbolul depravării

Cum a devenit regina Izabel simbolul depravării

Chiar și în prezent, Izabela, numele soției regelui Ahab este sinonim cu răutatea și promiscuitatea.

Era cea mai depravată dintre femei, o ucigașă, o adulteră și, cel mai rău, o idolatră.

Ea a fost atât de urâtă de unii dintre vechii adepți ai lui Iehova încât după moartea ei au înzestrat-o cu toate lucrurile rele, mergând chiar până la schimbarea titlului ei real din Fecioara lui Baal în Curva lui Baal.

Dar ce a provocat cu adevărat o astfel de reacție din partea adepților lui Iehova?

Cum ar putea o simplă femeie să provoace în asemenea hal ura unor bărbați ai lui Dumnezeu?

Povestea începe cu adevărat după moartea regelui Solomon, când israeliții s-au împărțit în două regate, Israel în nord și Iuda în sud.

Samaria

Primul rege din nord a fost Omri și și-a stabilit capitala într-un loc numit Samaria.

Omri și-a construit complexul palatului pe un deal pe care l-a cumpărat de la un om pe nume Shemer, pentru care a plătit doi talanți de argint.

Orașul antic Samaria este astăzi împărțit între controlul israelian și cel palestinian și, din păcate, se află într-un statut precar – amenințat de vandali, tâlhari și neglijare.

O propunere recentă denumită „Planul Shamir” solicită un program guvernamental de amploare pentru creșterea populației evreiești din Iudeea și Samaria de la 450.000 la două milioane, ducând la mai multe tensiuni cu Palestina.

Dacă ar fi pus în aplicare, planul ar aduce populația evreiască din Iudeea și Samaria la aproximativ același nivel cu actuala populație arabă din zonă.

Cele mai cunoscute săpături ale sitului datează din 1908 până în 1910 și apoi din nou în anii 1930.

Departamentul palestinian pentru antichități, format în 1997, lucrează la protejarea și excavarea sitului cu aproximativ o duzină de săpători, astfel încât condițiile se îmbunătățesc.

Acest sit antic este unul dintre cele mai documentate din Biblie, precum și locul de înmormântare al lui Ioan Botezătorul, al lui Iosif și al celor zece regi ai Israelului.

Orașul se pare că a fost punctul zero pentru războiul dintre închinătorii vechilor zeițe și zei și adepții lui Iehova, pentru care nu era loc pentru alți zei și niciun fel de violență și trădare nu erau prea extreme pentru a-și atinge scopurile.

Conflict datorat unei zeități feminine

După stăpânirea regelui Omri, fiul său Ahab a devenit regele al lui Israel și, în aproximativ 874 î.Hr., prințesa Izabela din Tir (Fenicia) a fost adusă în regatul de nord pentru a-i fi mireasă și a cimenta o alianță comercială și militară între cele două regate.

A fost un acord foarte avantajos pentru Israel să fie partener cu fenicienii, marini puternici și bogați.

Biblia spune că regele Ethbaal, tatăl Izabelei, era marele preot al lui Baal, dar conform Anuarelor din Tir, care sunt acum pierdute, el era probabil de fapt marele preot al lui Astarte.

Astarte era zeitatea feniciană primară, o zeiță, iar Baal era fiul, consoarta sau soțul ei, în funcție de regiune.

Închinarea unei zeități feminine a fost cea mai profundă problemă a acestui conflict și, în consecință, Zeița a fost îndepărtată din poveste cât mai mult posibil pentru a ascunde puterea sale cândva foarte răspândită.

Prezența femeii în divin a fost pur și simplu o stare de neimaginat pentru adepții lui Iehova în acea vreme, așa cum este și astăzi pentru adepții celor trei religii bazate pe Iehova.

Biblia abndonează în mod intenționat problema închinării Zeiței ca fiind religie primă la acea vreme, referindu-se în mod constant la Baal ca zeitate majoră, atunci când nu era așa.

Baal este doar consoarta lui Astarte, care moare în fiecare an și apoi renaște.

În vremurile anterioare, Astarte sau Ashtoreth, așa cum mai era cunoscută, era consoarta lui Iehova înainte de a trece la monoteism și, se pare, israeliții aveau un pic de probleme de adaptare, deoarece au căzut continuu în vechile lor moduri de a se închina zeităților dualiste mai vechi.

Izabela a fost crescută ca un acolit al lui Astarte și Baal și și-a dus credințele religioase cu ea în Israel.

Biblia ne-ar face să credem că Izabela și-a impus religia asupra oamenilor, dar adevărul este că regiunea, a cărei populație era multietnică, era departe de a fi unită sub un singur zeu – chiar dacă religia de stat a Israelului era închinarea unui singur bărbat zeitate, venerarea multor zei și zeițe era obișnuită.

Adepții lui Iehova erau totuși hotărâți să aducă sfârșitul tuturor religiilor, cu excepția celei a lor, prin orice mijloace.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric