Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că „respinge categoric” acuzațiile autorităților din Moldova potrivit cărora, Rusia s-ar amesteca în alegerile prezidențiale din țară și în referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, transmite The Moscow Times.
Alegeri în Moldova cu 11 candidați
Alegătorii din Moldova se vor prezenta duminică la urne pentru a alege următorul președinte al țării. Printre candidați se numără președinta în exercițiu pro-UE Maia Sandu, fostul procuror Alexandr Stoianoglo, care este susținut de Partidul Socialist pro-Rusia și alți nouă pretendenți la cea mai înaltă funcție din stat.
În același timp, moldovenii sunt chemați să voteze referendumul pentru modificarea Constituţia în vederea aderării la UE.
Kremlinul neagă acuzațiile de implicare în alegerile din Moldova
Dmitri Peskov a răspuns jurnaliștilor legat de o implicare a Rusiei în alegerile care vor avea loc duminică în Republica Moldova.
„Există încă mulți oameni în Moldova care susțin relațiile bune cu țara noastră”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Acestor oameni li se refuză dreptul de a avea propria lor reprezentare politică, mass-media este restricționată să acopere procesul electoral, iar politicienilor li se interzice să-și exprime sprijinul pentru a avea relații [cu Rusia]”, a adăugat Peskov.
Despre o implicare a Rusiei în alegeri, Peskov a spus: „Respingem categoric aceste acuzaţii. Noi nu ne amestecăm în treburile interne ale altora”, a spus el.
Poliția a descoperit o schemă de cumpărare a voturilor
La începutul acestei luni, poliția moldoveană a declarat că a descoperit o vastă schemă de cumpărare a voturilor, implicând 15 milioane de dolari care ar fi fost transferați din Rusia de către persoane care au legături cu omul de afaceri și fostul politician fugar Ilan Șor.
Șor, care trăiește în prezent în Rusia și a fost condamnat pentru fraudă în contumacie anul trecut, a susținut că plățile au fost legale și a acuzat autoritățile moldovene de transformarea țării într-un „stat polițienesc”, transmite sursa citată.