Circa 42 000 de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. Modalitățile votării
- Ana Munteanu
- 14 octombrie 2024, 21:15
Republica Moldova. Circa 42 mii de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie curent. Datele au fost prezentate de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
„Tinerii au puterea de a influența viitorul”
Acesta a afirmat că tinerii, de rând cu alți membri ai societății, au puterea de a influența prezentul și viitorul țării noastre.
„Circa 42 de mii de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Ei au dreptul să-și facă vocea auzită. Aceștia pot contribui activ la schimbările din societate. Poate uneori pare că un vot nu face diferența, însă adevărul este că fiecare vot contează în alegerile democratice”, a spus Daniel Vodă.
„La alegerile trecute, doar un sfert dintre tinerii care au avut acest drept au participat la votare. În prezent, cifrele indică un interes din partea tinerilor de a participa la scrutin”, a remarcat Daniel Vodă.
Tinerii care se află în țară își vor putea exercita dreptul de vot în baza buletinului de identitate. Totodată, cei din diasporă vor putea vota atât cu buletinul de identitate valabil, cât și cu pașaportul Republicii Moldova.
Cum vor putea vota elevii și studenții
Comisia Electorală Centrală (CEC) a făcut anterior precizări privind participarea studenților și elevilor cu drept de vot la alegeri.
Astfel, studenții și elevii, care nu au înregistrare la domiciliu sau reședința temporară în localitatea unde își fac studiile, pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte actul de identitate și carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă. Acești alegători vor fi înscriși în lista electorală suplimentară.
Brățări simbolice pentru exprimarea primului vot
Tinerii vor avea ocazia să-și marcheze momentul special al primului vot prin primirea unei brățări fosforescente. Aceasta are inscripția „Primul meu vot – 20 octombrie 2024”.
„Brățara reprezintă un simbol al angajamentului și al responsabilității civice. Fiecare brățară strălucește ca un far al democrației, amintindu-le tinerilor că participarea la vot este un pas important în construirea viitorului lor. Astfel, acest moment devine o afirmare a dreptului de a fi auzit și a puterii de a face o diferență în comunitate”, a subliniat CEC.
Inițiativa este susținută de către PNUD Moldova.
Pe 20 octombrie curent, în Republica Moldova vor fi organizate alegeri prezidențiale și un referendum republican constituțional privind aderarea țării la Uniunea Europeană.