Cât mai rezistă Putin. Tot mai mulți politicieni ruși cer demisia liderului de la Kremlin

Cât mai rezistă Putin. Tot mai mulți politicieni ruși cer demisia liderului de la KremlinSursa foto: Kremlin

Lipsa unei victorii rapide în Ucraina și eșecurile militare suferite de armata rusă au stârnit o nouă opoziție față de Vladimir Putin. Mai mulți politicieni locali iau atitudine împotriva liderului de la Kremlin și îi cer demisia.

Dmitry Palyuga, un politician local din Sankt Petersburg, a cerut public începerea unei proceduri de destituirea a președintelui rus, Vladimir Putin, în condițiile în care Rusia a înregistrat doar înfrângeri în ultima perioadă.

„Există un punct în care atât liberalii, cât și susținătorii războiului pot avea același scop. Acest obiectiv ar putea fi ca Putin să demisioneze. Nici măcar propaganda rusă nu poate ascunde faptul că armata [rusă] este înfrântă în Ucraina”, a spus politicianul.

De asemenea, Palyuga este sprijinit și de consilierul municipal din Sankt Petersburg, Kseniei Thorstrom, care se opune partidului pro-Putin, Rusia Unită.

Populația rusă, manipulată de Putin. Cine îl mai susține pe liderul de la Kremlin

Palyuga a fost amendat de autoritățile ruse pentru declarațiile făcute, când a cerut demiterea lui Putin.

„Poate că sunt prea mic, prea neimportant, pentru a se teme de consecințe mai grave” a mai spu Palyuga. Un deputat rus a declarat că politicienii locali care se opun lui Putin se confruntă cu o posibilă dizolvare a consiliului lor districtual.

În urmă cu o săptămână, deputații municipalității Smolninskoye din Sankt Petersburg au cerut Dumei de Stat a Federației Ruse inculparea preşedintelui rus Vladimir Putin pentru trădare.  Un alt deputat local a declarat că 65 de reprezentanți municipali din Sankt Petersburg, Moscova și alte câteva regiuni au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unei petiții postate luni pe Twitter.

De la debutul războiului din Ucraina, persoanele care au discreditat armata rusă s-au ales cu dosare penale și amenzi. Mai mult, un consilier din Moscova a fost condamnat la 7 ani de închisoare, după ce a fost acuzat de răspândirea de informații false. De asemenea, alți câțiva jurnaliști și oameni din opoziție au fost acuzați și riscă potențiale pedepse cu închisoarea.

Presa din Rusia a devenit „arma” lui Putin, prin care manipulează populația în ceea ce privește războiul din Ucraina, scrie edition.cnn.com.