Un tribunal turc a condamnat astăzi la închisoare pe viaţă 121 de persoane, la finalul procesului privind lovitura de stat eşuată împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan din anul 2016, urmată de epurări fără precedent.
Dintre cei 121 de condamnaţi pentru „tentativă de răsturnare a ordinii constituţionale'”, 86 au primit pedepse de închisoare pe viaţă „agravate”, conform verdictului instanţei în procesul cunoscut în Turcia sub numele de ''Procesul Comandamentului general al Jandarmeriei'', în care au fost judecate în total 245 de persoane.
Pedeapsa de închisoare pe viaţă „agravată”, care presupune condiţii de detenţie mai stricte, a înlocuit în codul penal turc pedeapsa cu moartea, abolită în anul 2004.
ERDOGAN mai bagă la BECI 103 MILITARI turci la 80 de ani de la MOARTEA „părintele turcilor”.
După o întrerupere provocată de pandemia de COVID-19, audierile la tribunale s-au reluat joi în Turcia, mai ales principalul proces al loviturii de stat eşuate axat pe evenimentele petrecute în seara de 15 iulie 2016 la baza aeriană Akinci de la Ankara, considerată cartierul general al autorilor puciului.
Lovitura de stat eşuată s-a soldat cu cel puţin 250 de morţi, fără victimele din rândul puciştilor, şi mii de răniţi.
Preşedintele Erdogan atribuie tentativa de înlăturare a sa de la putere clericului Fethullah Gulen, fostul său aliat exilat de circa 20 de ani în SUA şi a cărui extrădare a fost cerută de către Ankara, dar Washingtonul nu a dat curs cererii.
Putin l-a scăpat pe Erdogan. Puciul din Turcia ar fi eșuat datorită serviciilor secrete ale Rusiei
Președintele turc Erdogan a fost prevenit de serviciile secrete ruse despre iminența unei lovituri de stat, cu numai câteva ore înainte ca tancurile să-și facă apariția pe străzile Istanbulului și Ankarei, relatează presa iraniană.
Armata rusă a interceptat săptămâna trecută o serie de comunicații militare codificate din Turcia care indicau că se pregătea un puci menit să răstoarne regimul Erdogan, scrie agenția iraniană Fars News.
Surse diplomatice de la Ankara citate de publicații arabe au declarat că Serviciul de Informații Interne al Turciei (MIT) a primit de la serviciile militare ruse informații că, în cadrul puciului, urmau să fie desfășurate mai multe elicoptere militare, care să vizeze hotelul unde se odohnea Erdogan, pentru a-l lua prizonier sau lichida.
Diplomații de la Ankara nu au putut preciza cu exactitate ce stație a rușilor ar fi interceptat mesajele codificate, însă trupele Moscovei aflate la baza Hmeimim din Siria, destul de aproape de granița cu Turcia, sunt dotate cu echipamente electronice de ultimă oră, capabile să prindă orice semnale sensibile.
Vladimir Putin l-a sunat duminică pe Erdogan, declarându-i sprijinul și afirmând că asemenea lovituri de stat sunt inacceptabile. Relațiile dintre Rusia și Turcia au fost rupte brutal de doborârea de către aviația turcă a unui bombardier rus, în noiembrie anul trecut.
După ce Erdogan și-a cerut recent iertare pentru acest eveniment, relațiile dintre cele două țări par din nou foarte calde. Turcia a fost vizitată cu puțin înaintea puciului de ideologul lui Putin, Alexander Dughin, care a afirmat la plecare că legăturile ruso-turce vor deveni mai bune decât înainte.
O declarație a armatei turce din 19 iulie afirma că majoritatea armatei a reușit să înăbușe puciul din 15 iulie, datorită unor informații primite de MIT cu cinci ore înainte ca lovitura să se declanșeze.
„Informația furnizată de serviciul național de informații pe 15 iulie, în jurul orei 4.00 p.m. a fost evaluată într-o ședință a Marelui Stat Major, la care au participat și șeful acestuia, gen. Hulis Akar, șeful armatei ge, Salik Zehi Colak și adjunctul său Yassar Guler.”
Pentru a contracara lovitura, scrie Fars News, conducerea armatei a dat ordin de încetare imediată a oricăror operațiuni, inclusiv deplasarea oricăror vehicule, fie ele tancuri, avioane sau elicoptere.
Un raport Al-Jazeera susține că autorii puciului au început lovitura cu șase ore mai devreme decât fusese prevăzut, adică la ora locală 3.00 a.m., pe 16 iulie, motivul fiind se pare acela că aflaseră că planul le-a fost descoperit.
Totuși, informațiile furnizate de agenția iraniană și preluate de platoforma rusă Sputnik, trebuie privite cu circumspecție, dat fiind că Iranul și Rusia sunt aliați apropiați ai Turciei, aceștia având tot interesul să ateste că regimul lui Erdogan a fost ținta unui puci real, în condițiile în care tot mai mulți obesrvatori susțin că este posibil ca întreaga poveste să nu fi fost decât o manevră pentru instituirea unui regim autoritar.
sursa: Agerpres