Regimul de la Damasc, acuzat de crime de război: cel puțin 11 000 de sirieni maltratați și uciși în detenție

Regimul de la Damasc, acuzat de crime de război: cel puțin 11 000 de sirieni maltratați și uciși în detenție

Trei foşti procurori internaţionali acuză Siria de masacre pe scară largă şi de tortură, într-un raport bazat pe mărturia unui dezertor şi comandat de Qatar, ţară arabă care îi sprijină pe rebelii sirieni.

Raportul, publicat pe site-urile cotidianului britanic The Guardian şi canalului de televiziune american CNN, se bazează pe o mărturie neautentificată şi fotografii furnizate de aceeaşi sursă, rămasă anonimă din raţiuni de securitate.

Publicarea acestui raport are loc înainte de debutul conferinţei de la Geneva-2, destinată găsirii unei soluţii politice la războiul civil din Siria.

Informatorul, un fotograf care afirmă că a dezertat din poliţia militară siriană, a furnizat aproximativ 55.000 de fotografii digitale cu 11.000 de prizonieri morţi unor experţi medico-legali, mandataţi de o firmă de avocatură care reprezintă Qatarul.

El susţine că prizonierii au murit în captivitate înainte de a fi transportaţi la un spital militar pentru a fi fotografiaţi. Unii dintre ei nu mai aveau ochi, iar alţii prezentau semne de strangulare sau electrocutare, conform acestui raport de 31 de pagini.

Raportul a fost redactat de către Desmond de Silva, fost procuror-şef al Tribunalului special pentru Sierra Leone, Geoffrey Nice, fost procuror-şef la procesul ex-preşedintelui iugoslav Slobodan Milosevic, şi David Crane, care l-a inculpat pe preşedintele liberian Charles Taylor, amintește Agerpres.

Autorii raportului - care au considerat credibile martorul şi dovezile furnizate de acesta, după ce - spun ei - le-au supus “unui examen riguros" - au pus rezultatul muncii lor la dispoziţia ONU, guvernelor şi organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. “Avem acum dovezi directe a ceea ce s-a întâmplat cu oamenii care au dispărut", a comentat judecătorul Crane.

Qatarul, în majoritate sunit, i-a susţinut pe rebeli încă de la începutul revoltei lor în 2011 împotriva regimului condus de preşedintele Bashar al-Assad, care se bucură de sprijinul Iranului şiit.

Ne puteți urmări și pe Google News