Cel mai important fotbalist român împlinește, astăzi, 50 de ani și va sărbători alături de elevii săi, în cantonament.
Aflat într-un stagiu de pregătire în Turcia, alături de FC Viitorul, echipă creată și antrenată de el, Gheorghe Hagi își va permite, astăzi, un scurt moment de relaxare.
„Regele” fotbalului românesc împlinește 50 de ani și va marca evenimentul în cadrul unei mici petreceri.
Nadia, Năstase și Hagi
Alături de Nadia Comăneci și Ilie Năstase, Gică Hagi formează „tripleta de aur” a sportului românesc. Puține sunt colțurile de lume unde să nu se fi auzit de cel mai mare fotbalist român. Machidonul și-a clădit un brand solid în cei aproape 25 de ani în care a jucat fotbal profesionist.
FOTO: Hagi, alături de Maradona, la CM din 1990
Kira - actriță, Ianis - fotbalist
Este singurul român care a evoluat și la Real Madrid și la Barcelona, în Turcia este considerat cel mai influent jucător din istorie, iar la naționala României se află pe primul loc în clasamentul golgheterilor (35 de reușite, la fel ca și Adrian Mutu).
Hagi se poate declara împlinit din punct de vedere sportiv și familial. Este căsătorit cu Marilena, din 1995, iar împreună au doi copii: Kira (19 de ani) și Ianis (16 ani).
Fata lui Gică își dorește să-și construiască un nume în lumea teatrului și are deja experiența câtorva piese. Băiatul duce în spate „povara” numelui și vrea să intre în cercul restrâns al fotbaliștilor care și-au întrecut tații. Deocamdată, Ianis a debutat în Liga I, pentru FC Viitorul, și este antrenat de părintele său.
20 de milioane de dolari din fotbal
Gică Hagi a strâns, ca fotbalist, o avere de aproximativ 20 de milioane de dolari. „Regelui” i-a mers bine și după retragere. Dincolo de banii câștigați din antrenorat, machidonul a semnat contracte importante de publicitate cu Texaco, Gillette, BMW, Vodafone sau BRD. Hagi a investit o parte din bani în hotelul „Iaki” din Mamaia, dar grosul a mers tot către fotbal. În 2009, Gică a început un proiect care a înghițit, până acum, 10 milioane de euro. E vorba despre academia de fotbal care-i poartă numele.
Nicu Ceaușescu „l-a răpit” de la Craiova
Născut în localitatea constănțeană Săcele, în 1965, Gică Hagi a debutat în fotbal pentru Farul, în 1982. S-a impus foarte repede, iar în 1983 a semnat cu Universitatea Craiova. După intervenții la nivel înalt, cei de la Sportul Studențesc, echipă protejată de Nicu Ceaușescu, reușesc să-l aducă pe Gică în Regie. Urmează un traseu fulminant. Este împrumutat de Steaua, în 1987, pentru Supercupa Europei, dar nu mai revine niciodată la Sportul. În 1990 se transferă la Real Madrid, în 1992 este adus de Mircea Lucescu la Brescia, iar în 1994 este cumpărat de Barcelona. Dă lovitura în Turcia, la Galatasaray, acolo unde câștigă Cupa UEFA și Supercupa Europei, în 2000. Se retrage un an mai târziu.
FOTO: Turcia, la Galatasaray, acolo unde câștigă Cupa UEFA
Academia de fotbal, marea provocare
Gică Hagi a decis în acest sezon să revină în fotbal și ca antrenor. „Regele” a coborât în iarbă de la tribuna oficială și s-a apucat să lucreze la FC Viitorul, echipă ce se află sub patronajul său.
„Am zis să dau și eu ceva înapoi”
La finalul turului, „albalbaștrii” se află pe locul 9 în clasament și au 21 de puncte.
Produs al „Luceafărului”, proiect ce a adunat în anii ,80 tot ce avea mai bun fotbalul românesc la nivel de juniori, Hagi a decis în 2009 să clădească și el un asemenea proiect.
10 milioane de euro a pariat Gică pentru a-și vedea visul cu ochii, iar în acest moment Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi” alimentează din plin loturile naționale de juniori. „Mie fotbalul mi-a dat totul și am zis să dau și eu ceva înapoi”, și-a explicat „Regele” hotărârea de a demara asemenea proiect de amploare.
FOTO: Hagi dă indicații de pe banca Viitorului FOTO: LIBERTATEA
Până să dea naștere academiei, Hagi a tră it mai multe ex periențe nereu șite în antrenorat.
A debutat în 2001, pe banca echipei naționale, dar a ratat calificarea la Mondialul din 2002, după „o dublă” de coșmar cu Slovenia. A trecut prin Turcia, pe la Bursaspor (2003) și Galatasaray (2004 - 2005 și 2010 - 2011), dar nu a avut rezultate și a rămas cu un gust amar, mai ales după despărțirile de gruparea din Istanbul.
În România a lucrat la Politehnica Timișoara (2005) și la Steaua (2007). A plecat din Ghencea după o ceartă aprigă cu Gigi Becali, iar patronul l-a desființat la acea vreme pe nașul său. După câțiva ani în care nu și-au vorbit, cei doi machidoni s-au împăcat, datorită insistențelor membrilor celor două familii.