Regele Olandei prezintă scuze pentru perioada sclavagismului. „Cer iertare pentru această crimă împotriva umanității”

Regele Olandei prezintă scuze pentru perioada sclavagismului. „Cer iertare pentru această crimă împotriva umanității”

Regele olandez Willem-Alexander și-a cerut scuze în mod oficial pentru implicarea Țărilor de Jos în comerțul cu sclavi, spunând că se simte „personal și intens” afectat.

Regele olandez Willem-Alexander și-a cerut sâmbătă scuze pentru implicarea istorică a Olandei în sclavagism și pentru efectele pe care această perioadă istorică le are și astăzi.

Regele a vorbit, sâmbătă, la o ceremonie care marchează 160 de ani de la abolirea legală a sclaviei în Țările de Jos, inclusiv în fostele sale colonii din Caraibe.

Regele olandez Willem-Alexander își cere scuze pentru perioada sclavagismului

Monarhul Olandei cere „iertare” pentru trecutul colonial al națiunii sale, spunând că simțea că are „datoria morală de a acționa”.

„În această zi în care ne amintim de istoria olandeză a sclaviei, cer iertare pentru această crimă împotriva umanității”, a spus monarhul. Regele Willem-Alexander a spus că rasismul în societatea olandeză rămâne o problemă și că nu toată lumea va susține scuzele sale.

Willem-Alexander: „Lanțurile au fost cu adevărat rupte”

Cu toate acestea, „vremurile s-au schimbat și Keti Koti...lanțurile au fost cu adevărat rupte”, a spus el în aplauzele a mii de spectatori la monumentul național al sclavagismului din Oosterpark din Amsterdam.

„Keti Koti” sunt cuvinte surinameze care înseamnă „lanțul este rupt” și este titlul dat zilei de 1 iulie ca zi de comemorare a sclaviei și de celebrare a libertății. Scuzele vin pe fondul unei reconsiderări mai ample a trecutului colonial al Țărilor de Jos, inclusiv a implicării atât în comerțul cu sclavi din Atlantic, cât și în sclavia din fostele sale colonii asiatice.

Willem-Alexander și-a cerut scuze în Indonezia în 2020 pentru „violența excesivă” din timpul regimului colonial olandez. În decembrie, premierul Mark Rutte a recunoscut că statul olandez poartă o responsabilitate în comerțul cu sclavi din Atlantic și a profitat de pe urma acestuia, și și-a cerut scuze. Rutte a declarat că guvernul nu va plăti despăgubiri, așa cum a recomandat un grup consultativ în 2021, aljazeera.com.