Regele Iordaniei, supărat de Dăncilă, a primit „Nobelul catolic pentru Pace”

Regele Iordaniei, supărat de Dăncilă, a primit „Nobelul catolic pentru Pace”

Regele Iordaniei a primit în Italia „Lampa Sfântului Francisc”, un premiu care recompensează acțiunea sa în favoarea reconcilierii religiilor.

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, însoțit de soția sa, regina Rania, au primit astăzi, în Basilica Sfântul Francisc din Assisi „Lampa Sfântului Francisc”, un premiu considerat ca un Nobel catolic pentru pace, scrie Le Figaro.

Decernat din 1981 de mănăstirea franciscană din Assisi,acest premiu este acordat unei personalități mondiale care să fi lucrat, în viziunea franciscanilor, pentru instaurarea păcii.

În 2018, premiul a fost decernat cancelarei germane Angela Merkel „pentru opera sa de conciliere în favoarea coabitării pașnice a popoarelor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acestam franciscanii s-au orientat către regele Iordaniei, „pentru acțiunea și angajamentul său vizând promovarea drepturilor omului, armonia între religii și primirea refugiaților”.

De decenii bune, monarhia hașemită amplasată la răscruce de vânturi între Israel, Siria și Irak, acordă adăpost pentru milioane de refugiați.  Mai întâi palestinieni, după cucerirea Cisiordaniei și a Ierusalimului de Est de către Israel, în 1967; apoi irakieni, după războiul care l-a răsturnat pe Saddam Hussein în 2003; sirieni, de la începutul războiului civil început în 2011; în fine, sirieni și irakieni, odată cu expansiunea ISIS în 2014.

Stabilitatea Iordaniei se datorează în primul rând tatălui lui Abdulah, regele Hussein , ajuns pe tron când avea 17 ani, în 1953, care a reușit să facă față poftei avide a palestinienilor conduși de Yasser Arafat de a cuceri micul regat.

La moartea lui Hussein, în 1999, i-a succedat la tron Abdullah. La început stângaci, acesta a reușit să treacă cu bine toate furtunile regionale, inclusiv „Primăvara arabă”.

Iordania este una dintre rarele țări din Orientul Mijlociu unde coexistă în liniște o mare majoritate musulmană alături de o restrânsă comunitate creștină.

De la Madaba, în valea Iordanului până în sudul deșertic Fuheiss, aproape de Amman, și în satele izolate din nord, creștinii iordanieni sunt printre cei mai vechi creștini din lume. Marea lor majoritate (circa 300.000) sunt ortodocși, aparținând de Patriarhia Ierusalimului.

Deși creștinii iordanieni se plâng de ascensiunea fundamentalismului islamic și de faptul că nu au acces la posturile de conducere, majoritatea lor recunosc că un creștin trăiește mult mai bine la Amman decât la Bagdad sau la Ierusalim.

Regele Iordaniei este custodele locurilor sfinte creștine și musulmane din Ierusalim. El și-a anulat vizita în România luni, după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că dorește mutarea ambasadei țării noastre de la Tel Aviv la Ierusalim.

În 2019 se împlinesc 800 de ani de când Sfântul Francisc din Assisi l-a vizitat pe sultanul Al-Malik, în 1219. Decernarea unui lider musulman a premiului franciscan nu este deci întâmplătoare.