Regele gazelor subvenționate susține că a „salvat” țara de explozie

Regele gazelor subvenționate susține că a „salvat” țara de explozie

Miliardarul Ioan Niculae a susținut la Parchetul General că a fost bine că a consumat gazele ieftine, din producție internă, deoarece, în caz contrar, ar fi existat riscul unui dezastru, „cu mulți morți”

Audiat de procurori în dosarul gazului subvenționat de la Interagro, cel mai bogat român a susținut că în țară se consumă doar o treime din gazul exploatat la nivel naţional. Consecința acestui fapt este că apare riscul unor explozii în conducte ce ar putea implica şi morţi, din cauza presiunii foarte mari. Întrebat dacă se consideră vinovat, Niculae a arătat că, din punctul său de vedere, a derulat o simplă afacere din moment ce Guvernul l-a chemat la discuții pe marginea prețului gazului. ”Am făcut ceva ca economia să meargă. (...) Nu am avut datorii către Romgaz”, a precizat acesta.

Tot ieri, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurator asupra altor bunuri ale lui Ioan Niculae, reprezentant al SC Interagro SA. Fosta soție, Domnița Niculae și actuala sa iubită, Nicoleta Toncea, au rămas fără o casă în Bușteni și fără un teren. Alți șapte foști funcționari s-au ales cu sechestru pe case și terenuri.

În acelaşi dosar, fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, este acuzat de abuz în serviciu pentru că l-ar fi favorizat pe Niculae.

Ne puteți urmări și pe Google News

Varujan a scăpat

Tot aici trebuia cercetat și fostul ministru Varujan Vosganian. Acest lucru nu s-a întâmplat deorece Senatul nu a aprobat începerea urmăririi penale în cazul acestuia.

Potrivit DIICOT, Ioan Niculae ar fi beneficiat de gaze ieftine pentru combinatele sale, în detrimentul populației care a plătit mai mult pentru gaze scumpe, importate din Rusia.

O altă acuzație adusă lui Niculae este aceea de sustragere de sub sechestru. Imediat după începerea anchetei, procurorii au pus sechestru pe mai multe bunuri pentru a acoperi prejudiciul uriaș de 130 milioane de dolari. Ajutat de mai mulți funcționari de la Cadastru, Niculae a înstrăinat o parte dintre ele, respectiv imobile şi părţile sociale deţinute la firmele sale. Divorțul de soție a fost o altă încercare de a pune la adăpost o parte din avere. Judecătorii au respins cererea Domniței Niculae de a primi 10 milioane de euro din averea omului de afaceri.

În urmă cu o lună, grupul Interagro a decis să oprească activitatea la cele șase combinate de îngrășăminte chimice. Niculae spune că a făcut acest lucru din cauza prețurilor prea mari la gaze. El a amenințat de multe ori că închide combinatele și trimite peste 6.000 de oameni în șomaj. De fiecare dată, Guvernul a cedat acestor presiuni.

Nu mai puțin de 40 de funcționari sunt cercetați în acest dosar. Ei sunt acuzați că l-au favorizat pe afacerist să primească gaze ieftine, de producție internă, pentru combinatele chimice pe care le deține.

Lăsat sărac lipit după ce i-au fost blocate conturile

„Evenimentul zilei” a dezvăluit averea pusă sub sechestru asigurător de procurorii DIICOT în cazul lui Ioan Niculae: vile, apartamente, banii din conturi și acțiuni la zeci de firme.

● Trei mașini de lux 4x4, o casă într-o zonă rezidențială, cu o suprafață construită de 1.859 de metri pătrați și un apartament pe Bulevardul Unirii.

● Tot în București au mai fost sechestrate nouă terenuri în zone centrale.

● Imobilele din țară indisponibilizate: Ploiești (Prahova)- teren extravilan în suprafață de 3203 mp, Bușteni (Prahova) - teren intravilan de 5048,5 mp, Zimnicea (Teleorman) - teren intravilan de 6000 mp, clădiri și anexe de 700 mp, extravilan –pădure 3,67 ha, Năsturelu (Teleorman) - teren de 97,75 ha, Nanov (Teleorman): teren de 99,2 ha, Buturugeni (Giurgiu) - casă de locuit de 264 mp și teren intravilan de 6.200 de mp.

● De asemenea, au fost blocați banii din conturile deschise pe numele lui Ioan Niculae, la cinci bănci comerciale.