Regele care a scăpat de două dintre soțiile sale, ajutat de securea călăului

Regele care a scăpat de două dintre soțiile sale, ajutat de securea călăului Sursa foto: Wikipedia

Regele care a scăpat de soțiile sale ajutat de securea călăului! A fost întemeietorul unei confesiuni religioase existente și astăzi, făcând Reforma religioasă în felul lui

Regele care a scăpat de două dintre soțiile sale ajutat de securea călăului! A fost întemeietorul unei confesiuni religioase existente și astăzi, făcând Reforma religioasă în felul lui.

Regele Henric al VIII-lea Tudor a domnit între 21 aprilie 1509 și 28 ianuarie 1547. Regele Henric al VIII-lea a rămas celebru prin faptul că a fondat confesiunea anglicană și a avut mai multe soții. Trei dintre urmașii săi, un băiat, Edward și două fiice, Maria Tudor și Elisabeta I au fost regine.

Regele, divorțul  de Caterina de Aragon și decapitarea celei de a doua soții

Caterina de Aragon a avut multe sarcini pierdute. Abia la 18 februarie 1516 a reușit să dea naștere unui copil, o fată, viitoarea regină Maria Tudor sau Maria Sângeroasa. Regele a decis să divorțeze de ea și să ia o altă soție care să îi ofere un moștenitor băiat. Evident, Curia Papală s-a opus și abia în 1533, Henric VIII a reușit să aibă o altă regină pe Anne Boleyn. a fost căsătorit cu ea, trei ani, executând-o prin decapitare în 1536, Ea a dat naștere Elisabetei, viitoarea regină Elisabeta I. Rapid, regele a luat-o de soție pe Jane Seymour, care i-a dăruit moștenitorul visat pe Eduard al VI-lea. Ea a murit însă din cauza unei septicemii post-natale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regele, divorțul de Anne de Cleves și o altă decapitare

În 1540, regele a avut o căsătorie cu Anne de Cleves, de care însă a divorțat onorabil. Anne de Cleves îi va supraviețui fostului ei soț. În 1540, regele Henric al VIII-lea se căsătorește cu o altă soție, Catherine Howard. Ea avea numai 17 ani, iar Henric era cu34 de ani mai vârstnic. Catherine Howard era verișoară cu Anne Boleyn și din păcate îi va moșteni soarta morții prin decapitare. Motivația a fost aceea a adulterului. Henric VIII a avut indicii că ea l-ar fi înșelat cu doi foști iubiți din tinerețe care au sfârșit executați. A fost și ea executată prin decapitare la 19 ani în 1542.

Regele la finalul domniei. A șasea soție

În 1543, maturul rege Henric VIII avea de ce să fie mulțumit. Avea un moștenitor băiat, avea două fiice.  A decis să se căsătorească pentru a șasea oară. Divorțase de două soții, decapitase două dintre ele iar una murise de septicemie. Henric al VIII-lea a luat-o de soție pe Catherine Parr. El a fost un om al Renașterii engleze și totodată al Reformei în stil englez. Adică a păstrat ierarhia Bisericii Catolice, dar s-a proclamat drept Cap al Bisericii. A permis preoților anglicani să se căsătorească. S-a bazat pe o serie de episcopi loiali și pe un aparat de agenți secreți redutabili, reușind să contracareze și să lichideze potențialele tentative de asasinat puse la cale de Papalitate. Practic aceasta a fost motivația executării a două dintre soțiile sale.

Henric VIII a murit vegheat de cea de-a șasea soție, Catherine Parr, la 28 ianuarie 1547. Avea 55 de ani, deci era la limita dintre maturitate și senectute. Până în 1603, îi vor urma la tron, fiul său Edward, fiicele Maria și Elisabeta. Aceasta din urmă avea să desăvârșească individualitatea Angliei ca forță dominantă în Arhipelagul Britanic și a creat epoca numită elisabetană, bazată pe anglicanism. Din păcate pentru catolici, scurta domnie a Mariei Tudor care a restabilit catoliscismul, nu a permis anularea reformei anglicane a tatălui ei, Henric VIII.