Henric al VIII-lea, slăbiciune şi putere

Henric al VIII-lea, slăbiciune şi putere

HBO prezintă azi, începând cu ora 21.50, o serie de opt episoade din sezonul al treilea al serialului britanic „Dinastia Tudorilor”.

Serialul de epocă se concentrează pe faptele politice şi aventurile sentimentale ale celui mai controversat rege britanic din istorie, Henric al VIII-lea (interpretat de Jonathan Rhys Meyers, nominalizat de două ori la Globurile de Aur).

Creatorul şi scenaristul Michael Hirst (nominalizat la Oscar pentru „Elisabeta” - 1998 şi „Elisabeta: Epoca de Aur” - 2007), descrie o epocă cu mari probleme religioase, ce au afectat Anglia şi restul Europei la jumătatea secolului al XVI-lea.

Cele cinci neveste

Ne puteți urmări și pe Google News

Cel de-al treilea sezon începe în 1536, imediat după ce a doua soţie a regelui, Anne Boleyn, e decapitată. Henric decide să se căsătorească cu frumoasa Jane Seymour (Anita Briem), în speranţa că noua regină va naşte un moştenitor pentru tron. Dar Jane moare prematur, aşa că regele se recăsătoreşte a patra oară, cu Anne de Cleves (Joss Stone), căsnicie încheiată tot cu un divorţ.

A cincea soţie devine Catherine Howard (Tamzin Merchant), verişoara Annei Boleyn. „În primele două sezoane, Henry a trecut prin multe: bune, rele şi crâncene. Cred că e un politician teribil. Dacă nu era cardinalul Wolsey, şi-ar fi pierdut regatul cu mult timp în urmă. Dacă ar fi fost un politician abil, cred că n-ar fi divorţat niciodată de Caterina de Aragon şi-ar fi avut-o pe Anne Boleyn dacă o dorea”, a declarat Jonathan Rhys Meyers.

„Jane e percepută drept marea dragoste a lui Henric. Ea îi vede şi latura umană şi-l face să se simtă în siguranţă”, a completat Anita Briem.