Regatul Unit şi UE încep lupta, iar tratativele vor fi dure

Regatul Unit şi UE încep lupta, iar tratativele vor fi dure

FINANCIAL TIMES. Pe Boris Johnson îl aşteaptă un conflict destul de dur cu UE pe parcursul tratativelor vizând statutul viitoarelor relaţii comerciale cu organizaţia, având în vedere că cele două părţi au poziţii diferite pe tema unui eventual acord care să prevadă respectarea unor reguli.

"Regatul Unit îşi va menţine înaltele standarde în aceste sectoare - în multe privinţe, mai bune decât cele ale UE - fără obligativitatea unui tratat, iar acest lucru este important de subliniat chiar acum". Oficialii UE spun că Barnier va sublinia că, dacă Regatul Unit insistă să nu se supună standardelor UE, un tratat comercial fără taxe şi fără cote va fi imposibil.

După cum afirmă trei persoane la curent cu conţinutul mandatului, în proiectul de mandat al Bruxelles-ului vizând negocierile se va pleda pentru o anume "marjă" până la care Regatul Unit va trebui să se alinieze reglementărilor UE cu privire la mediu şi la piaţa muncii, aşa cum sunt ele prevăzute în perioada de tranziţie post-Brexit.

Aceiaşi oficiali subliniază că, mai ales în privinţa extrem de delicatei probleme a subvenţiilor de la stat, Marea Britanie va trebui să rămână aliniată politicii UE chiar dacă reglementările organizaţiei pe această temă se vor schimba pe viitor. Dar e de aşteptat ca premierul să respingă un acord cu UE de felul celui convenit cu Norvegia, afirmând că îl preferă pe cel încheiat cu Canada, un acord "care deschide pieţele şi ocoleşte o întreagă serie de reglementări ale UE".

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă cele două părţi nu vor reuşi să ajungă la un asemenea acord, dl Johnson va afirma că Regatul Unit ar putea respecta un acord de felul celui convenit între Australia şi organizaţe, mai exact, o versiune revizuită a unui Brexit fără acord care ar face ca Marea Britanie să respecte termenii Organizaţiei Mondiale a Comerţului. "În principal, problema care se pune nu este 'cu acord sau fără'. Întrebarea este dacă acceptăm o relaţie comercială de felul celei dintre UE şi Canada - sau, mai degrabă, Australia - şi vom căuta să ajungem la un acord pragamatic pe tema securităţii, protejându-ne cetăţenii fără să încălcăm autonomia sistemului nostru legislativ în domeniu", va spune premierul Johnson.

Această poziţie a provocat o reacţie de respingere din partea Bruxelles-ului, dat fiind faptul că guvernul de la Canberra încă mai negociază un larg acord comercial cu UE. Oficialii UE spun că proiectul mandatului nu va marca vreo schimbare a poziţiei Bruxelles-ului şi va cântări greu în declaraţia politică pe tema relaţiilor, convenită de Johnson şi de organizaţie, anul trecut.