Regatul Unit: Premierul Rishi Sunak încearcă să se repoziționeze în fața crizei sociale

Sursa: Facebook/ Rishi Sunak

Pentru primul său discurs de politică generală, pe 4 ianuarie, premierul britanic a făcut cinci promisiuni, printre care și reducerea listelor de așteptare pentru serviciul de sănătate

Pentru marele său discurs de început de an, Rishi Sunak a avut de ales mai multe date. Prim-ministrul britanic putea să îl rostească într-o zi de grevă a feroviarilor (3 - 7 ianuarie), a șoferilor de autobuze (4 și 5 ianuarie) sau a lucrătorilor de pe autostrăzi (3, 4, 6 și 7 ianuarie). Ar fi putut aștepta și săptămâna viitoare, odată cu continuarea grevei inspectorilor școlilor de șoferi, a paramedicilor sau chiar a profesorilor din Scoția. În cele din urmă, ar fi putut aștepta până săptămâna următoare, când urmează punctul culminant al celor două zile de grevă a asistentelor, scrie lemonde.fr.

Șeful guvernului, aflat în funcție de două luni și jumătate, a rostit în cele din urmă discursul miercuri, 4 ianuarie. Și a reușit isprava de a nu menționa climatul de furie socială, fără precedent în ultimele trei decenii. El a preferat să vorbească pozitiv, promițând „un viitor care redă optimismul, speranța și mândria în Marea Britanie”. „Putem inversa acceptarea lentă a declinului, respingem pesimismul și fatalismul, refuzăm limitarea aspirațiilor noastre”.

Înjumătățirea inflației

Concret, Sunak le-a făcut britanicilor cinci promisiuni, pentru care promite să fie „judecat” la finalul mandatului, peste doi ani (următoarele alegeri sunt programate pentru ianuarie 2025). Până la sfârșitul anului, el dă asigurări că va înjumătăți inflația; că economia, aflată în prezent în recesiune, va reveni la creștere; că va „asigura” scăderea datoriei publice scade; că listele de așteptare ale Serviciului Național de Sănătate (NHS) vor fi reduse; și că vor fi adoptate noi legi pentru a opri trecerea migranților cu bărci improvizate pe Canalul Mânecii.

Acest discurs a fost prima ocazie de a-și impune stilul pentru Sunak. Sosirea lui în Downing Street pe 25 octombrie 2022 a fost făcută în grabă. Predecesorul său, Liz Truss, rezistase doar cincizeci de zile, după un buget catastrofal care provocase începutul unei panici financiare. Ea însăși i-a succedat lui Boris Johnson, ale cărui escapade au ajuns pe prima pagină a ziarelor în prima jumătate a anului 2022.

Sunak, în vârstă de 42 de ani, și-a petrecut, așadar, primele două luni în Downing Street doar pentru a calma furtuna. „De când am devenit prim-ministru, am făcut progrese, stabilizând economia”, a spus el. Totuși, răul politic a fost făcut: conservatorii au ajuns la 26% din intențiile de vot, față de 48% pentru laburiști.

Este oare prudent să încerce să injecteze o doză de optimism în aceste circumstanțe? Beth Rigby, un reporter Sky News, a fost dură cu Sunak la conferința de presă care a urmat discursul său: „Desigur, ne așteptam la un ton liniştitor”, a spus ea, „dar în viața reală, nu poți găsi un tren care să circule, nu poți obține o programare la medic, infirmierele au făcut apel la băncile de alimente [pentru a se descurca], iar dacă suni la nr de urgență 999, nu poți fi sigur că o ambulanță va ajunge la timp pentru a-i salva pe cei dragi. (…) Și acum faceți promisiuni despre cum veți schimba țara (…). Întrebarea mea este: de ce publicul larg trebuie să creadă că sunteți diferit de predecesorii dvs?”

Unele dintre promisiunile lui Sunak sunt relativ ușor de respectat. Inflația, în prezent aproape de 11%, va scădea anul acesta în virtutea unui simplu efect statistic: prețurile au început să crească odată cu războiul din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022, iar comparația prețurilor, lună de lună, cu cele din anul trecut se va îmbunătăți automat. În ceea ce privește creșterea economică, serviciile guvernamentale se așteaptă să revină timid la sfârșitul anului, după o recesiune care se preconizează că va dura până în trimestrul al treilea.

Unele dintre promisiunile domnului Sunak sunt relativ ușor de respectat. Inflația, în prezent aproape de 11%, va scădea anul acesta în virtutea unui simplu efect statistic: prețurile au început să crească odată cu războiul din Ucraina, la sfârșitul lunii februarie 2022, iar comparația de la an la an se va îmbunătăți automat. În ceea ce privește creșterea, serviciile guvernamentale se așteaptă să revină timid la sfârșitul anului, după o recesiune care se preconizează că va dura până în trimestrul al treilea.

Preferând să insiste asupra promisiunilor sale, premierul Sunak a continuat să fie inflexibil în ceea ce privește grevele. Deși susține că este „foarte favorabil dialogului” cu sindicatele, le refuză revendicările salariale. Creșterile compensațiilor „trebuie să se bazeze pe ceea ce este posibil”, a spus el. O creștere de 19%, așa cum cer asistentele - care le-ar aduce salariile înapoi la nivelul din 2010 - „nu este, în acest moment, posibilă”, a conchis el. (Rador)