Important! Regatul Unit deschide procedura pentru europenii interesaţi să rămână pe teritoriul său după „divorţ”. Vă prezentăm paşii OBLIGATORII care trebuie făcuţi

Important! Regatul Unit deschide procedura pentru europenii interesaţi să rămână pe teritoriul său după „divorţ”. Vă prezentăm paşii OBLIGATORII care trebuie făcuţi

Cetăţenii europeni doritori să rămână în Regatul Unit vor trebui să ceară statutul de ’’rezident permanent’’ pentru a continua să muncească sau să practice activităţi sociale după Brexit. Cu tot tumultul după proiectul de acord, clipa se apropie. Guvernul britanic lansează astăzi o aplicaţie pe mobil potrivit căreia rezidenţii europeni instalaţi deja în Regatul Unit pot efectua cererea lor de a rămâne în ţară după Brexit.

Mai mult de 3,5 milioane de cetăţeni europeni trăiesc actualmente în Regatul Unit. Ei trebuie să ceară statutul de ’’rezident permanent’’ (’’settled status’’), pentru a putea continua să muncească sau să practice activităţi sociale după ce ţara va rupe legăturile sale cu UE.

Ministerul de Interne a asigurat că vrea să simplifice la maxim procedura:

Pe aplicaţie – care încă nu funcţionează pe iPhone – utilizatorii sunt invitaţi să-şi fotografieze paşaportul biometric şi faţa lor pentru a confirma propria identitate. Apoi vor fi dirijaţi către un site Internet pentru a comunica adresa lor şi pot să-şi dea acordul pentru o verificare a situaţiei lor fiscale pentru a-şi confirma astfel adresa. În etapa a treia, va trebui să declare cazierul lor judiciar. O condamnare grea poate duce la respingerea cererii.

Ne puteți urmări și pe Google News

81% din cereri vor fi procesate în decurs de o săptămână

După o fază de testare a aplicaţiei desfăşurată asupra 30.000 de persoane, ministerul de Interne a anunţat primele rezultate: 81% din cereri au fost procesate în decurs de o săptămână. 10% dintre persoane n-au primit încă un răspuns la trei săptămâni după terminarea testului. ’’Suntem pe drumul cel bun’’, a reacţionat secretarul de Stat pentru Imigraţii, Caroline Nokes.

Dar sunt voci care se ridică pentru a-şi exprima neliniştitea asupra numărului de cereri depuse zilnic, aproape de 6.000. Home Office a angajat 1.900 de persoane pentru a putea răspunde acestui mare volum de lucru.

’’Este un test important pentru minister, miza este mare’’, spune Jill Rutter, spcialist în probleme de migraţie la centrul British Future. ’’Dacă totul se desfăşoară bine, Regatul Unit va transmite un mesaj puternic că europenii sunt bineveniţi şi că guvernul controlează situaţia. Dacă, dimpotrivă, treaba nu merge cum trebuie, consecinţele vor fi teribile’’, prevede el.

Cetăţenii europeni sosiţi înainte de 2020 sunt îngrijoraţi în cazul acordului

Procedura costă 65 de lire sterline (74 de euro), ca preţul unui paşaport. Ea este gratuită pentru cei care dispun deja de un statut permanent. Începând cu 30 martie, cererile vor putea fi trimise prin poştă sau direct la administraţiile locale. Se poartă încă discuţii cu Apple pentru a permite utilizatorilor de iPhone să acceadă la aplicaţie.

În cazul în care se ajunge la un acord între Londra şi Bruxelles, cetăţenii europeni sosiţi înainte de 2020 vor putea solicita statutul de rezident permanent, cu condiţia să depună cererea înainte de 30 iunie 2021. În lipsa acordului, doar expatriaţii existenţi înainte de data Brexitului, 29 marie 2019, vor putea face acest lucru până la data limită de 31 decembrie 2020, notează 20 Minutes.