Miresme îmbietoare, produse apetisante şi mâncăruri care îţi lasă gura apă. Aşa a debutat Bucharest Food Festival, ieri, în Parcul Unirii.
Prima zi a Bucharest Food Festival a stat sub semnul întrebării „Există sau nu bucătărie tradiţională românească?“. Iar răspunsul specialiştilor invitaţi să dezbată această temă a fost un categoric „da“.
„Vă invit la un exerciţiu de imaginaţie, în care să vedeţi femeile preparând în tindă, pe vatră, puricei - adică mămăligă mărunţită în untura încinsă“, a spus Cristina Partal, reprezentant al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural. Îmbrăcată în port popular, ea a enumerat câteva dintre bunătăţile „simandicoase, pentru cuconet“: „De-a lungul timpului, românul a pregătit pentru oaspeţi puricei boiereş ti, vestiţii cârnăciori de Pleşcoi, telemea de oaie adusă de la Varlaam, lângă care a spart o ceapă de apă. Iarna, a adăugat murături, pere murate şi ţelină“, a înviat Partal amintirea unui obicei aproape uitat.
Totuşi, minunile gastronomice, ale căror reţete se moştenesc din generaţie în generaţie, nu sunt ocolite de pericol, mai ales în epoca globalizării. „Nu o să avem bucătărie dacă nu protejăm agricultura românească tradiţională. Mămăliga tradiţională se face cu mălai venit direct de la moară. Mai găsim noi în magazin mălai măcinat pe piatră? În condiţiile în care reţeta presupune să fiarbă 45 de minute în tuci, putem avea mămăligă în restaurante?“, a întrebat, retoric, Gabriela Berechet, profesor de gastrotehnică.
Discuţiile savuroase vizavi de mâncare şi tradiţie continuă, în Piaţa Unirii, astăzi şi mâine. Vizitatorii vor avea ocazia să asiste, mâine, la prepararea celui mai lung tort - 50 de metri. În plus, organizatorii promit cursuri de gătit, concursuri şi concerte în fiecare zi a festivalului. Intrarea costă 10 lei, iar bucureştenii sunt aşteptaţi la ospăţ între orele 12.00 şi 22.00. 10 lei costă intrarea la festival, iar bucureştenii sunt aşteptaţi la ospăţ între orele 12.00 şi 22.00 PE GUSTATE
„Vulcan picant“ şi pere murate La standul pensiunilor din Buzău e mare agitaţie. Pe plită fierbe o mămăliguţă, iar oalele aburinde ascund sub capace bunătăţi pentru toate gusturile. Unele au fost expuse pe mesele acoperite cu ştergare şi îi fac pe vizitatori să înghită în sec: jambon cu crustă de miere şi muştar, „Iepure tomnatic“ - cu ţelină, morcov, gulie, pere de toamnă şi gutui, murături cu apă sărată natural, „Vulcan picant“ - din cârnaţi de Pleşcoi, „Rulada pădurarului“ - cu ciuperci, leurdă de primăvară şi carne de mistreţ. Vizitatorii pot cumpăra o mulţime de produse: cârnaţi (27 lei/kg), pastramă (36 lei/kg), brânzeturi (22 lei/kg), slănină, şoric (45 lei/kg), tobă ţărănească, jumări (29 lei/kg), murături, zacuscă, ceapă, sirop de muguri de brad, lichior de fragi. Standurile restaurantelor cu specific tradiţional sunt gata să îndestuleze orice poftă cu preparate dintre cele mai gustoase. „Am cumpărat pentru acasă pastramă şi acum gustăm nişte cârnaţi de Nuremberg. Produsele tradiţionale nu se mai găsesc în magazine, mănâncă cine taie porcul“, spune Georgeta Tomescu.
„Se vând din ce în ce mai bine. Începe să se facă diferenţa dintre produsele tradiţionale, naturale şi cele fabricate industrial“, explică Silviu Rotbav, comerciant din Braşov, posesorul unui stand încărcat cu brânzeturi şi afumături. Student în anul I la ASE, tânărul spune că nu ar renunţa niciodată la meseria sa, fiind a şasea generaţie de ciobani din familie.