Vin refugiații: România a ridicat nivelul de alertă la granițe!

Vin refugiații: România a ridicat nivelul de alertă la granițe!

România a trecut la un nivel de securitate mai aspru la frontierele cu Serbia, Bulgaria și în Marea Neagră. Refugiaților musulmani li s-au închis majoritatea căilor de acces spre vestul Europei, România devenind în acest context o nouă poartă de intrare pe continent. Cei mai mulți imigranți clandestini, din Siria, Irak, Pakistan, nu își doresc să rămână în România ci să plece mai departe, prin Ungaria, spre Germania și statele nordice.

Poliția de Frontieră a luat ieri o serie de măsuri pentru creșterea siguranței la granițe, lucru care arată că oficialitățile se așteaptă la o creștere a numărului imigranților ilegali care vor încerca să intre în România. În special Marea Neagra, și granițele sudice și sud-vestice ale țării (Serbia, Bulgaria) sunt în pericol.

  • intensificarea supravegherii frontierei prin dispozitive eficiente care să acopere zonele de responsabilitate, în special zonele de risc identificate la nivelul sectoarelor poliţiei de frontieră;
  • pentru întărirea dispozitivului de supraveghere al frontierei de stat sunt desfăşurate acţiuni comune cu alte instituţii ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviație), în baza unui plan comun de menţinere, asigurare a ordinii publice şi creşterii gradului de siguranţă a cetăţeanului. Acţiunile de cooperare inter-instituţională se desfăşoară în diferite zone aflate în competenţa Poliţiei de Frontieră Române situate la graniţa de sud şi sud-vest;
  • folosirea la capacitate maximă a aparaturii de observare pe timp de zi/noapte şi suplimentarea mijloacelor tehnice de mobilitate și supraveghere în vederea creșterii capacității operative la frontieră - echipamente mobile de supraveghere, echipamente portabile pe principiul termoviziunii, autospeciale de supraveghere pe principiul termoviziunii şi mijloace de mobilitate terestră;
  • suplimentarea cu personal din cadrul structurilor operative centrale şi teritoriale, care să acționeze în mod progresiv în zona de frontieră.

Creștere explozivă

În primele 7 luni ale acestui an au încercat să intre ilegal în România un număr total de 1.500 de imigranți clandestini., potrivit Poliției de Frontieră. Ei provin din Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Iran, Turcia, India, Kosovo, Bangladesh şi Palestina. Numărul este de aproape trei ori mai mare decât perioada similară a anului trecut.

Lor li se adaugă cei peste 700 de refugiați pe care România i-a primit în cadrul cotelor obligatorii. 

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a anunțat că România a mai făcut o ofertă pentru relocarea altor 1.942 de refugiaţi. Cota alocată României este de 4.180 de refugiați.

Poliția spune că "România, comparativ cu frontierele altor state UE, nu s-a confruntat cu un aflux masiv de persoane care încearcă să treacă fraudulos graniţa, dar situaţia a fost şi este atent monitorizată"