Refugiaţii din ambasada din Chişinău nu pot fi extrădaţi

Refugiaţii din ambasada din Chişinău nu pot fi extrădaţi

Cei doi basarabeni cu cetăţenie română care se află de peste 100 de zile în Ambasada României din Chişinău nu pot fi extrădaţi la cererea Procuraturii Generale din Republica Moldova, precizează un comunicat de ieri al Ministerului Justiţiei.

În zilele de 24 decembrie 2008 şi 19 ianuarie 2009, Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti (MJLC) a comunicat autorităţilor din Republica Moldova că extrădarea fiilor lui Sergiu Mocanu „este inadmisibilă, dată fiind lipsa reciprocităţii extrădării propriilor cetăţeni“. În lipsa unui acord de extrădare cu Republica Moldova, cetăţenii în cauză pot sta la Ambasada României de la Chişinău. Pîrvulescu: „Vor îmbătrâni în ambasadă?“ Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, consideră că, „în ceea ce priveşte protecţia cetăţenilor români, autorităţile româneşti trebuie să aibă o abordare fermă şi coerentă, pentru că altfel ne întrebăm dacă cei doi vor îmbătrâni în ambasada noastră din Chişinău“.   Pîrvulescu spune că în acest moment pentru cei doi există câteva scenarii. „O soluţie radicală ar fi să fie scoşi de-acolo până în România cu maşina ambasadei care beneficiază de pro tecţie diplomatică. Altă variantă in clude rezolvarea amiabilă prin negocieri diplomatice, cu certitudinea că ei vor beneficia de un proces corect, dar nu cred că autorităţile noastre pot juca naivitatea asta când trebuie să-şi protejeze cetăţenii. Mai există soluţia unui început de negociere pentru un acord de extrădare, pentru ca, după ce acest acord va fi încheiat, moldovenii să mai trimită o dată cererea de extrădare. Însă varianta aceasta cere foarte mult timp“.

Preşedintele Pro Democraţia aduce în discuţie şi implicaţiile politice ale situaţiei create la Chişinău. „Nu e un caz pur şi simplu, acest subiect va deveni foarte important în campania electorală din Moldova şi va fi speculat în consecinţă de toate părţile. Mulţi vor incrimina România care nu trebuie să intre în jocul autorităţilor din Moldova pentru că, să nu uităm, Voronin a fost general KGB, a fost ministru de interne până în 1990 şi practicile sale includ şi asemenea abordări“.

Ne puteți urmări și pe Google News