Refugiații arabi nu au ce căuta în România! Sistemul este incapabil să-i preia

Refugiații arabi nu au ce căuta în România! Sistemul este incapabil să-i preia

1.700 de refugiați din Siria care au „ocupat” Grecia, Italia și Ungaria vor fi mutați, din noiembrie, în țara noastră. Aproape dublu față de capacitatea centrelor de tranzit. Sistemul sanitar românesc nu va face față unui val masiv de migranți, cred medicii.

Dacă mâine România ar intra în traseul valului de refugiați, sistemul de sănătate n-ar face față. Medicina militară nu mai e ce-a fost, iar doctorii din sistemul public sunt jumătate din câți ar trebui să fie doar ca să aibă grijă de pacienții români. În România, potrivit datelor oficiale, sunt 13.500 de medici în spitale, deși e nevoie de minimum 26.000. „Ieri, domnul ministru dădea argumentul că are dificultăți în a ne satisface niște cereri salariale pentru că avem cheltuieli foarte mari cu Apărarea, pentru că suntem la granița lumii civilizate împotriva «monstrului din Est», cam asta era formularea”, a dezvăluit pentru Evenimentul zilei doctorul Florin Chirculescu, specializat în chirurgie toracică.

Medicina românească n-ar face față valului de migranți

„Și l-am și întrebat dacă, Doamneferește, se întâmplă ceva. Vor trebui să fie și niște medici care să-i opereze pe răniți, să-i evacueze, să facă ceva. Medicina militară de la noi nu mai este chiar ce a fost, pentru că Armata nu mai este chiar ce a fost! (...) Și n-au cum să absoarbă, Doamne ferește, vorbim despre ceva ipotetic, dar în clipa în care se pune problema unei atitudini care poate degenera în ceva, nu neapărat de un război, care să implice România, dar, de exemplu, într-un flux mare de refugiați, care poate să nu vină dinspre Sud, ci dinspre Est, cum îi preluăm? Cum îi preia medicina românească pe refugiați, când sistemul sanitar românesc, în clipa de față, nu este în stare să-și rezolve problemele cu propriii pacienți? Deci, vedeți, sunt niște lucruri asupra cărora cineva ar trebui să se aplece cu foarte multă atenție”, atrage atenția dr. Florin Chirculescu, medic specialist chirurgie toracică.

Ne puteți urmări și pe Google News

România nu a cerut ajutor OMS

Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Victor Olszavsky, a precizat pentru EVZ: „Deocamdată nu am primit nici o solicitare din partea statului român pentru sprijin de la OMS. Probabil că nu e cazul!”.

Surse politice ne-au precizat că spitalele care vor avea atribuții în tratarea refugiaților sunt pregătite, dar asta știe cel mai bine CSAT.

"Cum îi preia medicina românească pe refugiați, când sistemul sanitar românesc, în clipa de față, nu este în stare să-și rezolve problemele cu propriii pacienți? FLORIN CHIRCULESCU, medic specializat în chirurgie toracică

Țara noastră nu are puterea de a-i integra pe migranți

Ludovic Orban, consilierul pe politici europene al președintelui Klaus Iohannis, a confirmat informațiile prezentate de „Evenimentul zilei” încă de săptămâna trecută, când ziarul nostru anunța că aproape 1.800 de migranți sirieni vor fi transferați în România. Reamintim că în acest an, peste 320.000 de refugiați au intrat în Uniunea Europeană, țintele preferate fiind Italia, Grecia și Ungaria.

Consilierul președintelui a declarat, ieri, într-un interviu pentru Europa FM, că primii imigranți pe care România s-a angajat să-i primească la cererea Uniunii Europene vor sosi în țară în luna noiembrie.

Cazare pentru doi ani

„Oferta a fost făcută de către Guvernul României şi este următoarea: 1.705 migranţi pe aşa-numitul mecanism de relocare intra-UE, adică să preluăm 1.705 persoane din alte state membre, mai precis din Grecia sau Italia, pe o perioadă de doi ani, începând cu luna noiembrie 2015”, a precizat Ludovic Orban.

Și pe relocarea extra-UE, deci din tabere de refugiați din afara UE, vor ajunge migranți în țara noastră. De această dată este vorba de o cifră redusă. „80 de persoane, tot pe o perioadă de doi ani. În total, oferta făcută de Guvernul României a fost de 1.785 de persoane”, a precizat Orban care a amintit că cine nu va avea dreptul la azil, nu va putea rămâne în România.

Actualul consilier al lui Klaus Iohannis și fost comisar european a mai adăugat că în ciuda relocării migranților către România, țara noastră nu are puterea de a-i integra pe refugiați. „E o părere personală. România este complet nepregătită pentru a integra migranți. În calitate de comisar european, am vizitat foarte multe state membre şi am văzut problemele care există în ceea ce privește integrarea migranților, de la problemele adulților - dificultățile de găsire a unui loc de muncă, învățarea limbii țării gazdă - până la dificultățile pe care le au copiii să se integreze în sistemele școlare”, a fost declarația lui Orban.

Pe de altă parte, specialiștii din domeniul imigrării consideră că țara noastră s-a mai confruntat cu un val asemănător de refugiați, în 2011, odată cu „Primăvara arabă”. Atunci în România au ajuns aproape 3.000 de migranți veniți din Orient.

Reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări au început deja să se pregătească pentru cazarea migranților. Cele două locații din București care pot găzdui refugiați sunt aproape libere. „Noi avem acum cam 450 de locuri”, ne spune directorul- adjunct al Centrului Regional București, Gheorghe Sofian. Dintre acestea, doar maximum 20% sunt ocupate de azilanți.

Programul din azilul de străini

Acesta ne-a mai declarat că o mare parte din refugiații care ajung în țara noastră aleg să locuiască la rude sau cunoscuți care sunt deja stabiliți în România. „Un azilant nu este obligat să rămână să locuiască în centrul nostru, în cele 30 de zile, cât durează analizarea cererii de azil. De obicei, asiaticii care ajung în România locuiesc în cadrul comunității arabe”, ne-a mai declarat Sofian.

Cei care locuiesc în centrele de refugiați trebuie să respecte câteva reguli stricte. Nu pot ieși între 22.00 și 06.00 din „căminul” de străini, nu pot introduce sau ascunde arme de niciun fel și nu pot introduce în camere persoane suspecte.

Comerț cu migranți în Centrul ONU pentru refugiați, din Timișoara

Traficul cu refugiați s-a desfășurat în ultimii ani și în singurul adăpost al Organizației Națiunilor Unite de pe teritoriul României, destinat azilanților. Este vorba de Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timișoara, cu o capacitate de găzduire de până la 200 de persoane, care oferă adăpost temporar refugiaților aflați în nevoie urgentă de evacuare.

Prețuri mici

În urmă cu doi ani procurorii DIICOT Ti mișoara au descoperit o rețea care racola refugiați chiar din centrul ONU, promițând că îi duc în Ungaria. Străinii erau in teresați să plece din țara noastră pentru a ajunge într-o țară puternic dezvoltată din Vest și să ceară acolo statutul de refugiat.

Rețeaua de traficare a străinilor era formată din tunisianul Jertfel Jalel, Sorin Cristian Urziceanu, senegalezul Tamboura Ibrahima şi ivorianul Traore Ousmané.

* Jerfel Jalel a recrutat opt străini pe care a vrut să-i ducă în Ungaria. Grupul a fost prins la Punctul de Frontieră Vârşand, județul Arad.

* Traore Ousmané - recazat în Centrul de Refugiaţi Timişoara - a recrutat, în perioada mai-iunie 2013, opt migranți în vederea trecerii frauduloase a frontierei. Traore a mai „agățat” doi irakieni, cazați și ei în adăpostul din Timișoara, cărora le-a promis că-i duce în Ungaria.

* Tamboura Ibrahima, aflat și el în Centrul de Refugiaţi Timişoara, a recrutat șase migranţi pentru a fi transportaţi la frontiera cu Ungaria, în vederea trecerii ilegale în ţara vecină.

* Sorin Urziceanu, cel care i-a vândut Mădălinei Manole Furadanul cu care artista s-a sinucis, era unul dintre șoferii rețelei, dar se ocupa și de racolare.

Prețurile cerute de membrii rețelei erau unele modice, migranții plătind doar câteva sute de euro. Tentativele de trecere ilegală a graniței au fost oprite.

România, evitată momentan

În România sunt șase centre destinate refugiaților care au împreună o capacitate de 950 de persoane, adăpostul din județul Timiș fiind unul dintre acestea. Restul se află în București, Galați, Rădăuți (județul Suceava), Maramureș și Giurgiu. Doar 20 la sută dintre ele sunt ocupate, ne-au precizat oficiali din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Responsabili MAI ne-au precizat că România nu se află în pericol de a fi „invadată” de imigranți. Țara noastră nu este o țintă a sirienilor, afganilor sau a altor cetățeni din țările asiatice. „Preferă rute mai ieftine, din Grecia, prin Bulgaria, Macedonia și Serbia. Ținta lor este să ajungă în Spațiul Schengen, iar prima țară este Ungaria”, ne-au explicat aceleași surse.

Tariful traficanților: 5.000 de euro, pe cap de refugiat transportat

Nu a fost singurul caz de trafic de persoane în care să fie implicați refugiați din centrul ONU de la Timișoara. Procurorii DIICOT Brașov au descoperit încă din urmă cu șase ani o rețea de comerț cu străini din care făcea parte și Gjoni Besnik, cetățean albanez cazat în Centrul de Tranzit de la Timișoara.

I-a păcălit pe grăniceri

La finele anului 2008 şi începutul anului 2009, italianul „Francesco”, Pellumb Gjoni, Besnik Gjoni și românii Marius Staicu, Sabin Adrian Grad au pus bazele unei grupări de trafic cu cetățeni albanezi pe teritoriul României. Besnik Gjoni s-a ocupat „de racolarea tinerilor albanezi - majoritatea fără loc de muncă și, astfel, predispuși la a presta muncă la negru sau a comite fapte antisociale - interesați să ajungă în Italia”, au scris în rechizitoriu anchetatorii DIICOT. De data aceasta, „factura” plătită de fiecare străin pentru a fi dus în Italia era cifrată la 5.000 de euro/persoană. Traficanții de persoane împărțeau banii strânși de la refugiați, fiecăruia revenindu-i un anume procent, în funcție de locul său în ierarhia grupului infracțional organizat. Albanezul a efectuat, împreună cu Gjoni Pellumb şi Staicu Daniel Benone, cu ştiinţa lui Staicu Marius, activităţi de călăuzire şi transport al învinuiţilor Simoni Landi, Ndoka Angjelin şi Gjoni Alfred, reușind să-i treacă în mod fraudulos frontiera de stat prin punctul de trecere de la Nădlac.

Racolările

Segmentul din România a acţionat, pe de o parte, în zona Făgăraş, judeţul Braşov, iar pe de altă parte, în zona Vrancea. „Membrii rețelei având rolul de a prelua de la transportatori migranții, de a-i caza, îndruma și călăuzi până la granița româno-ungară, iar apoi de a organiza trecerea frauduloasă a frontierei de stat şi de a-i transporta până în ţara de destinaţie, Italia”, mai precizează procurorii DIICOT.