Reforma pensiilor și un „calcul politic mizerabil”! Comentariile lui Macron stârnesc revoltă în Franța

Reforma pensiilor și un „calcul politic mizerabil”! Comentariile lui Macron stârnesc revoltă în FranțaSursa foto: EPA/CHRISTOPHE SIMON

În interviul acordat miercuri, președintele Franței, Emmanuel Macron a pus furia francezilor cărora le-a cerut să se pensioneze mai târziu pe seama celor "care nu muncesc deloc”. El a spus că beneficiarii venitului minim asigurat de stat ar trebui "să se întoarcă la muncă”. Ssitemul ar trebui "să-i responsabilizeze", pentru că unii dintre ei nu au lucrat de ani sau de zeci de ani, a mai spus el.

Este dificil să stârnești atât de multă ostilitate din diverse părți după un singur interviu. Și totuși, asta este ceea ce a reușit Emmanuel Macron, scrie Liberation. După politicienii de stânga și de dreapta, sindicatele cele mai reformiste și cele mai radicale, a venit rândul mai multor asociații care luptă împotriva sărăciei să își exprime indignarea.

În interviul acordat miercuri în contextul protestelor împotriva reformei pensiilor, președintele Republicii a apreciat că "sentimentul de nedreptate" din Franța este alimentat în parte de faptul că unii "nu lucrează deloc".

Președintele "îi atacă pe oameni pe tema RSA și a pensiei minime de bătrânețe", ceea ce echivalează cu transmiterea "mereu a acelorași idei false", potrivit organizației ATD-Lumea a Patra. "Emmanuel Macron ne explică faptul că furia francezilor, de fapt, se datorează asistaților la RSA care vor beneficia de pensia minimă de bătrânețe ? #leculot", a scris pe Twitter Manuel Domergue, de la Fundația Abbé-Pierre. "Desemnarea șomerilor ca motiv de indignare populară, urmărirea lor până la pensie, ce calcul politic mizerabil", a adăugat el.

Venitul de solidaritate activă (RSA)

Revenu de solidarité active/Venitul de solidaritate activă - (RSA) asigură un nivel minim de venit pentru persoanele fără resurse, care variază în funcție de componența gospodăriei. RSA este disponibil, în anumite condiții, pentru persoanele în vârstă de 25 de ani sau mai mult și pentru tinerii activi cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, dacă sunt părinți singuri sau dacă pot dovedi că au lucrat o anumită perioadă de timp.

Aceste declarații au fost, de asemenea, puternic criticate de mișcarea națională a șomerilor și lucrătorilor cu venituri mici (MNCP), care a văzut în ele "dispreț, aroganță și egoism". Pentru colectivul Alerte, care reunește 34 de asociații de luptă împotriva sărăciei, "liniștirea oamenilor nu se poate face opunându-i pe cei care muncesc celor care sunt excluși de la locul de muncă! Pledăm pentru dreptul la muncă, dar și pentru un venit demn pentru toți", a adăugat colectivul pe Twitter.

Mergând pe urmele beneficiarilor de RSA

În interviul acordat posturilor TF1 și France 2, Emmanuel Macron a declarat că "sentimentul de nedreptate" resimțit de unii din țară "înseamnă, în esență, să spui: Întotdeauna noi, cei care muncim, suntem cei cărora li se cere să facă un efort. Mulți lucrători spun: "Ne cereți să facem un efort [dar] sunt oameni care nu muncesc deloc [și care] vor avea pensia minimă de bătrânețe"", a adăugat el.

Așadar, șeful statului, care a lansat deja condiționarea acestui ajutor social de formare profesională sau de activități, a făcut apel la "a merge în căutarea" beneficiarilor de RSA, ajutându-i "să se întoarcă la locul de muncă" și "responsabilizându-i", pentru că unii nu au lucrat "uneori de ani sau de zeci de ani", a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News