Reforma în PNL: Vechile cadre se rotesc şi supravieţuiesc

Reforma în PNL: Vechile cadre se rotesc şi supravieţuiesc

După ani întregi în care s-a anunțat că partidul liberal se reformează, alegerile interne arată că, de fapt, vechii activiști din fruntea PNL rezistă și, pentru a fi uitați, sunt plimbați dintr-o organizație în alta.

Unii au făcut un pas în spate în perioada alegerilor locale și, după ce i-au lăsat pe alții să le piardă și să răspundă, au revenit. Miza controlului asupra organizaţilor locale este lista de candidaţi pentru parlamentare.

A fugit de Olguţa Vasilescu

La organizația PNL din Sectorul 1 a fost ales președinte Mihai Voicu, care, până în februarie a condus filiala din Dolj. „După cinci ani și jumătate am decis să îmi închei mandatul de președinte al PNL Dolj, din proprie inițiativă, pentru că urmează sa mă implic în câteva proiecte de la nivel central în cadrul partidului”, a susținut Voicu. El nu s-a implicat în nimic, dar a plecat la timp: în Craiova, candidatul partidului său a luat 12,3% din voturi. La Consiliul Judeţean, PNL a obţinut circa 25% din voturi. În schimb, la Sectorul 1, nu a avut contracandidat, aşa că a câştigat cu 320 de voturi, din 320.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Sectorul 3 a fost reales Florin Alexe, care, după locale, demsionase şi, pe surse, anunţa că nu mai vrea şefia acestei organizaţii. În campania electorală, el îşi anunţase colegii că nu vrea să se implice, întrucât este amic cu primarul Robert Negoiţă. Alexe a refuzat să candideze. PNL a trimis-o în luptă pe Cristina Pocora, care a obţinut 11% din voturi - locul trei, după PSD şi PNL.

La Sectorul 6, şef de organizaţie a fost ales deputatul Răzvan Mironescu. El a candidat pentru funcţia de primar de sector, reuşind să se plaseze pe locul patru, cu 13,5% din voturi. La Sectorul 5, Cristian Olteanu a rămas lider, deşi nu a avut nici o contribuţie la rezultatul relativ bun obţinut de Ovidiu Raeţchi, dimpotrivă, au existat suspiciuni că l-a sabotat pe acesta. În alte două Sectoare - doi şi patru - alegerile au fost amânate datorită tensiunilor interne.

Transferat din Buzău la Dâmbovița

Un caz special este cel al deputatului Cezar Preda, care, după circa 12 ani în care a reprezentat în Parlament judeţul Buzău, acum s-a refugiat în Dâmboviţa. În martie 2016, el a provocat o revoltă în organizaţia din Buzău, care l-a acuzat că vrea să impună doi pesedişti - Ion Vasile şi Adrian Mocanu - în vârful acestei structuri. După acest scandal, Preda a ajuns şeful filialei PNL Dâmboviţa, deşi nu are nici o legătură cu acest judeţ. Preda a anunţat deja că va fi primul pe lista de deputaţi.

Foto: Cezar Preda a fost alungat de liberalii din Buzău și a primit azil în Dâmbovița

Săftoiu şi Tuşa, singurele disidente

„Nu are rost să ne păcălim. Vom vedea în ce măsură după ce vom termina aceste alegeri cu noile echipe care de fapt în mare parte sunt vechile echipe dacă noi vom reuşi să facem un scor pe Bucureşti în aşa fel încât să nu ne fie ruşine”, a declarat, acum o săptămână Adriana Săftoiu, prim vicepreşedinte al PNL Bucureşti. Săftoiu a afirmat că, deşi „peştele de la cap se împute”, vina este şi a celor care nu au curajul să spună ceea ce îi nemulțumeşte. În afară de Săftoiu, singura care a protestat public a fost deputata Diana Tuşa, care a demisonat din PNL acuzând ipocrizia acestei formaţiuni. M-am săturat să ne facem că schimbăm, dar nu schimbăm nimic”, a spus ea.