Reforma Fiscului începe de la Gardă

Reforma Fiscului începe de la Gardă

O parte din angajaţii ANAF îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele două luni. Comisarii Gărzii Financiare vor primi luni preavize.

Reorganizarea Fiscului, proces despre care se vorbea pe la colţuri încă de anul trecut, se va întâmpla în perioada care urmează. În total, circa 2.000 de salariaţi din Garda Financiară, de la Vamă şi de la administraţiile financiare din întreaga ţară vor fi daţi afară, în lunile care urmează, a anunţat, ieri, Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), la o conferinţă de presă.

El a spus că, din numărul actual de 34.027 de posturi ocupate şi vacante de la ANAF, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), vor rămâne doar 29.100. Asta înseamnă concedierea a 2.000 de persoane, din care peste 300 de la Gardă şi peste 700 de la Vamă, care vor pleca în următoarele două luni. Restructurarea începe cu comisarii Gărzii Financiare. Majoritatea acestora vor primi, la începutul săptămânii viitoare, vestea proastă a preavizului, a spus Blejnar. Potrivit acestuia, numărul de posturi din instituţie se va reduce, iar cei care rămân vor trebui să treacă de nişte teste, aşa cum prevede legea funcţionarului public. Şeful ANAF spune că testările la Garda Financiară vor începe în următoarele 15-20 de zile şi că principalul criteriu de selecţie va fi profesionalismul, nu situaţia socială a angajaţilor.

"Avem un termen de 45 zile care curge de joia trecută, pentru a ne încadra în noua structură. Nu vor fi disponibilizări pe criterii sociale. Disponibilizările vor fi pe criterii profesionale. Dacă într-o familie sunt doi angajaţi ai ANAF slab pregătiţi, ambii vor pleca acasă", a explicat el. Printre cele mai "stufoase" structuri ale Gărzii se numără cele din Bucureşti, Constanţa şi Ilfov.

Concediaţii trec în corpul de rezervă

Ce se va întâmpla cu angajaţii care îşi vor pierde joburile? Ei nu vor lua salarii compensatorii şi vor fi trecuţi în corpul de rezervă al funcţonarilor publici. Rămânând în corpul de rezervă, aceste persoane vor putea fi reangajate pe alte funcţii publice vacante, corespunzătoare studiilor şi pregătirii lor profesionale. Totodată, angajaţii administraţiilor financiare care se desfiinţează, fie din cauză că nu sunt eficiente, fie că se află la o distanţă prea apropiată de o altă unitate fiscală, vor avea de ales să se mute la o altă administraţie financiară sau să renunţe la serviciu. Tot din procesul reorganizării face parte şi diminuarea numărului de şefi.

"Concomitent cu această reducere de posturi, vom reduce substanţial şi posturile de conducere. Circa 550 de posturi de conducere vor fi desfiinţate, pentru a ne încadra în 12 şefi la 100 de angajaţi", a declarat Blejnar.

El nu a putut estima care va fi economia, însă a spus că, în 2009, în urma desfiinţării unui număr de 993 funcţii de conducere, s-a realizat o economie de 7,5 milioane lei doar din sporuri de conducere. Personalul va fi redistribuit şi către direcţiile unde este nevoie de angajaţi, cum ar fi cea care se ocupă de marii contribuabili şi cea pentru controlul averilor. 2.000 este numărul angajaţilor ANAF care îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele două luni, potrivit şefului Fiscului

Ne puteți urmări și pe Google News