Reformă fără bani. Andronescu să-l urmeze pe Miclea

Reformă fără bani. Andronescu să-l urmeze pe Miclea

Astăzi, a avut loc la Palatul Cotroceni o discuţie între preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, întâlnire anunţată încă de pe 25 martie. La finalul întrevederii, sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de rezultate, precizând că va fi foarte greu pentru dascăli ca, în perioada crizei, să supravieţuiască. "Rezultate zero" a fost definită finalitatea întâlnirii dintre preşedinte şi liderii sindicali. În plus, ministrului Educaţiei i s-a sugerat să urmeze exemplul unuia dintre predecesorii săi, Mircea Miclea, şi să demisioneze.

"Este păcat de expertiza dânsei să gestioneze un sistem în care totul se duce de râpă", declarat Răzvan Bobulescu, liderul sindicatului "Alma Mater". În plus, acesta a adăugat că profesorii nu vor declanşa o grevă care i-ar putea afecta din punct de vedere financiar, iar referendumul organizat în instituţiile de învăţământ va clarifica poziţia cadrelor didactice faţă de situaţia actuală.

"Am căutat să protejăm măcar agajaţii cu numărul de posturi. (...) Reforma fără bani, însă, este foarte greu de înfăptuit".

Atitudine responsabilă din partea sindicatelor

La finalul întâlnirii, preşedintele a menţionat că obiectivul principal al acesteia a fost analiza posibilităţii reformei în educaţie, chair şi în condiţiile în care partidele aflate la guvernare nu şi-au putut respecta angajamentele privitoare la creşterile salariale.

"Din punctul meu de vedere a fost o surpriză foarte plăcută responsabilitatea cu care sindicatele tratează problema reformei în educaţie", declarat şeful statului. Acesta dat ca exemplu "Pactul pentru Educaţie", menţionând că o surpriză placăcută a fost că "niciunul dintre sindicate nu a denunţat semnătura dată pe acest pact".

În continuare, şeful statului a anunţat pentru perioada imediat după Sărbători o nouă întâlnire cu sindicatele, pentru elaborarea unui noi pachet legislativ pentru educaţie. Traian Băsescu a amintit că proiectul înaintat de fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, a fost abandonat în Parlament.

Cercetarea în domeniul economiei, prioritară

Un alt subiect abordat în cadrul întâlnirii din această seară a fost cerecetarea. În acest sens, punctul de vedere al preşedintelui a fost că, "urmare a reducerii resurselor financiare alocate educaţiei, este necesară o alocare pe priorităţi a banilor pentru cercetare. Astfel, trebuie satisfăcute proiectele de cercetare cu aplicabilitate în economie". Un astfel de proiect, potrivit lui Traian Băsescu, este Platforma Măgurele.

Sindicatele, supărate pe rectificare

Nemulţumiţi de insuficienţa fondurilor alocate învăţământului, mai ales în urma rectificării bugetare adoptate sâmbătă, liderii sindicaliştilor au venit la Cotroceni pentru a-şi exprima poziţia şi de a ajunge la un consens cu privire problema salariilor.

Preşedintele FSLI, Aurel Cornea, a punctat subiectele pe care doreşte să le abordeze în discuţia cu preşedintele. Acestea fac referire la:

  • nevoia de forţă de muncă calificată
  • salarizarea din educaţie
  • problema descentralizării

"Îmi pare rău că au trecut câteva zile de la cea mai mare rectificare la care a fost supus învăţământul românesc. (...) Să i se ia învăţământulu 6.000 de miliarde este ceva inadmisibil, similar cu ce s-a întâmplat atunci când a căzut BANCOREX", a spus unul dintre liderii sindicali prezenţi la consultări.

Majorări amânate

Dacă nu se va ajunge la o înţelegere, profesorii ameninţă cu declanşarea unor acţiuni de protest la Bucureşti, cu blocarea tezelor şi a examenelor de sfârşit de an şi chiar cu greva generală.

Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat săptămâna trecută că majorările salariale de 50% pentru cadrele didactice, prevăzute prin Legea 221/2008, vor intra în vigoare în ianuarie 2010, când criza economică nu va mai avea efecte atât de grave asupra economiei.

Anul acesta, salariile profesorilor nu vor mai creşte nici cu cele 5 procente prevăzute din aprilie, din cauza restructurării bugetare care va diminua bugetul Educaţiei cu cel puţin 811,9 milioane de lei.

Salariile profesorilor nu vor scădea

Liderii coaliţiei de guvernare au stabilit astăzi că nu se vor diminua salariile profesorilor şi nu se vor face disponibilizări în învăţământ, potrivit vicepreşedintelui PDL Gheorghe Flutur, citat de Mediafax.

Ne puteți urmări și pe Google News