Referendumul din Republica Moldova. UE, cu ochii pe manipulările din exterior

Uniunea Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană este un subiect de mare interes pe agenda publică de la Chișinău. Reamintim că Referendumul va avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. Votanții vor trebui să răspundă la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Ultimele sondaje arată că 53% dintre moldoveni cred că este un demers util.

Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova: Nu există o cale scurtă spre aderare

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, spune că este foarte important ca părerea cetățenilor la Referendum să nu fie afectată sau manipulată de forțe din exterior.

Referendumul este un eveniment foarte important pentru orice națiune, inclusiv pentru Republica Moldova, pentru că vizează nu doar generația curentă, dar și generațiile viitoare. Noi sperăm că vor participa cât mai mulți cetățeni la acest referendum ca, într-adevăr, să aflăm dacă cetățenii sunt pro sau contra aderării Republicii Moldova la UE”, a declarat Janis Mazeiks, într-un interviu Est Curier.

Ambasadorul UE a îndemnat forțele politice să își exprime onest părerea cu privire la integrare, iar pe cetățeni i-a rugat să se informeze corect și să nu devină victime ale propagandei. Janis Mazeiks a subliniat faptul că, în ultimii trei ani, Moldova a înregistrat un progres mare și că trebuie să depună toate eforturile pentru aderarea la blocul comunitar: „Nu există o cale scurtă spre aderare, de aceea concentrarea trebuie să rămână maximă”.

Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova. Sursa foto: Facebook/Janis Mazeiks

Republica Moldova, în Uniunea Europeană

Într-o altă declarație, Janis Mazeiks a spus că, în cazul unui vot negativ, Uniunea Europeană va respecta orice rezultat. Janis Mazeiks a punctat că UE va continua să colaboreze cu Republica Moldova, însă cooperarea ar putea fi restrânsă în anumite domenii: „Vom coopera cu Republica Moldova cât mai mult posibil. Dacă apare o situație în care majoritatea nu dorește cooperare cu UE, atunci noi vom coopera cu cei care o doresc, pentru că cetățenii care beneficiază de pe urma cantinelor sociale sau de aparate auditive pentru copii în satele din Moldova nu ar trebui penalizați pentru alegerile politice”,.