Alegătorii turci merg duminică, 16 aprilie, la urne, pentru a decide dacă acordă puteri suplimentare președintelui, creând o republică prezidențială. Votul a început pentru alegătorii turci din străinătate încă de la final de martie și se încheie duminică, scrie Reuters.

Un sondaj al ANAR arată că votul „da” a ajuns la 52%, este vorba un sondaj realizat față-n față cu 4.000 de oameni, în perioada 5-10 aprilie în 26 de provincii turcești.

Numărul indecișilor a scăzut la 8%, conform ANAT, care spune că după distribuirea acestor alegători, a crescut cu 2%  numărul celor care au spus „da” comparativ cu sondajul de la începutul lunii martie.

Rezultatele sunt valabile doar pentru alegătorii din Turcia, dar sprijinul pentru Erdogan, venit din străinătate, va crește ușor procentajul celor cu „da”, conform directorul ANAR, Ibrahim Uslu.

Erdogan a spus marți că turcii care trăiesc în afara granițelor s-au prezentat în număr mare la vot, ceea ce ar putea influența serios rezultatele.

Campania pentru referendum a afectat legăturile Turciei cu unii aliați europeni. Erdogan a declarat că interzicerea unor mitinguri în Olanda și Germania reflectă „practici de tip nazist” în aceste țări.

Firma de sondare a opiniei publice  Konsensus spune că cei care votează „da” sunt de 51,2%, după redistribuirea alegătorilor indeciși. Acest sondaj a fost realizat față-n față cu 2.000 de oameni, în perioada 2-8 aprilie, în 41 de provincii.