Referendum pentru familie. Reacția Bisericii Ortodoxe Române după invalidarea referendumului.

Referendum pentru  familie. Reacția Bisericii Ortodoxe Române după invalidarea referendumului.

În urma invalidării referendumului ce avut loc în perioada 6-7 octombrie 2018 pentru redefinirea căsătoriei, Patriarhia Română a transmis un comunicat prin care îndeamnă la unitate spirituală, precizând că „familia binecuvântată de Dumnezeu” trebuie în continuare apărată.

„Cu prilejul referendumului, Biserica Ortodoxă Română şi-a împlinit misiunea ei civică şi morală în spațiul public, unde a afirmat şi apărat identitatea şi valoarea familiei ca instituţie umană creată şi binecuvântată de Dumnezeu. În acest sens, mulţumim celor aproape patru milioane de cetăţeni români care au răspuns pozitiv prin participarea lor la vot.

Atitudinea pe care românii şi-au asumat-o, prin participare la vot sau prin neprezentare la vot, trebuie respectată şi analizată, iar democraţia bazată pe libertatea civică trebuie cultivată mai intens prin informare corectă şi permanentă privind tema dezbătută public.

Deşi referendumul recent nu a fost validat, totuşi acesta ne-a oferit posibilitatea de a cunoaşte gradul de secularizare al societăţii româneşti de astăzi, precum şi principalele poziţionări din societate privind afirmarea şi apărarea valorilor morale bazate pe credinţa în Dumnezeu şi istoria bimilenară a poporului român.

În acest context social, Biserica Ortodoxă Română are datoria de a susţine şi promova în continuare familia binecuvântată de Dumnezeu şi valorile credinţei creştine”, se arată în comunicatul emis de BOR”.

 

După două cele două zile în care s-a desfășrat referendumul, mai puțin de patru milioane de români din cei peste 18 milioane cu drept de vot s-au prezentat la urne. Astfel, prezența la vot s-a ridicat la 20,96%, cu aproape 9% sub pragul necesar pentru validarea referendumului.

A fost cea mai slabă prezență la vot din istoria democratică a României, astfel fiind doborât „recordul” de absenteism stabilit tot la un referendum, de această dată pentru schimbarea sistemului de vot. În cadrul consultării de atunci, care a fost inițiată în 2007 de preşedintele Traian Băsescu, 4,8 milioane de oameni au votat.