Referendum pentru beizadea

Referendum pentru beizadea

 Cei 32 de milioane de alegatori egipteni au fost convocati in mare graba la urne pentru a se pronunta prin referendum asupra unui pachet de amendamente constitutionale, pe care pana si aliatii americani ai presedintelui Hosni Mubarak le considera nedemocratice.

Anuntate in urma cu trei luni, amendamentele au fost votate in parlament abia lunea trecuta, iar Mubarak s-a si grabit sa convoace un referendum asupra acestor schimbari.

Principalul amendament interzice crearea de partide pe baza religioasa, idee care, aparent, suna destul de bine in special in Orientul Mijlociu, unde islamismul este un real pericol.

Pe de alta parte, prin adoptarea acestor schimbari, autoritatile vor avea puteri sporite in ceea ce priveste supravegherea, arestarea si judecarea in tribunale speciale a presupusilor militanti islamisti. Politia poate efectua interceptari telefonice si perchezitii domiciliare fara mandat judecatoresc.

Dezamagire la Washington

Intr-un discurs rostit sambata la Assiut, Mubarak a declarat ca doreste sa impiedice aparitia unor disensiuni si conflicte intre majoritatea musulmana si minoritatea crestina. Analistii spun insa ca adevarata tinta a acestor schimbari constitutionale este Fratia Musulmana, miscarea islamista care la alegerile din 2005 s-a impus drept principala forta de opozitie din Egipt.

Gratie acestor amendamente, Mubarak ar putea impiedica Fratia Musulmana sa prezinte un candidat la prezidentialele din 2011, lasandu-i astfel cale libera fiului sau mai mic, Gamal.

In varsta de 78 de ani, Hosni Mubarak se afla la putere de 26 de ani in Egipt. Fiul sau Gamal are 42 de ani si a fost bancher inainte de a intra in politica.

Aflata in turneu in Orientul Mijlociu, ce a inclus si o vizita in Egipt, Condoleezza Rice, secretarul de stat american, si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste amendamentele promovate de Mubarak.

Rice a declarat ca SUA au sperat ca Egiptul va deveni un model pentru Orientul Mijlociu in ceea ce priveste democratia si pluralismul politic. Mubarak a raspuns sec acestor critici, declarand ca nu va tolera „presiuni, dictate si conditii”.

Ne puteți urmări și pe Google News