Reeducare la MORGĂ. Șoferii români pot avea parte de cea mai înfiorătoare sancțiune

Reeducare la MORGĂ. Șoferii români pot avea parte de cea mai înfiorătoare sancțiune

Sună înfiorător, însă este cât se poate de adevărat și se întâmplă chiar în țara vecină, Moldova. Șoferii care sunt prinși la volan în stare de ebrietate sunt, de acum, reeducați la morgă, potrivit noului program inițiat de Guvernul de peste Prut.

Conducătorii auto care vor dori să își r ecupereze permisul aut o vor put ea să o f acă doar după c e v or tr ece pe la morgă, ac olo unde, nu do ar că vor participa la autopsii , ci vor fi puși să spele atât c adavrele, cât și locurile unde v or fi păstrate ac estea. Totodată, potrivit programului, ei vor oferi și asistență, în spitale, victimelor accidentelor rutiere și vor participa la diverse instruiri privind riscurile consumului de băuturi spirtoase.

Programul, ca un proces de dezalcoolizare

Primii șase șoferi prinși în st are de ebrietate, c onduși de dorința de a urca din nou la v olan, au trecut deja vineri pe la morga din Chișinău. Aceștia au fost chemați la Centrul de M edicină Leg ală, ac olo unde au p articipat la un într eg proces de aut opsie, b a chiar au spălat c adavre, însă nu t oți au reușit să ducă la bun sfârșit sarcinile date. Un bărbat a ieșit după doar câteva minute, deoarece i s-a făcut rău. Acesta a plecat acasă, iar astfel a fost exclus din program. Cu toate astea, el va mai avea ulterior încă o şansă să p articipe, dar cu un alt gup. Alții au rezistat, însă după c e au ieșit de acolo au declarat că au rămas marcați pe viață.

Ne puteți urmări și pe Google News

„M-a încurajat să nu mai consum băuturi alcoolice toată viața. Ceea ce vezi aici, experiența de la morgă, rămâne ca o lecție, ca un proces de dezalcoolizare. După acest curs, persoana nu mai are nevoie de dezalcoolizare. El înțelege instant consecin ț e l e condusului sub influența băuturilor alcoolice”, a declar at, mar - cat, unul dintr e bărbații pr ezenți la curs.

„Nu mai be au nici măc ar un strop, toată viaţa. Nu vreau să ajung aici”, a spus un alt p articipant, când a f ost întrebat dacă mai bea înainte să se urce la volan.

Deși pare înspăimântător, acest program dă deja roade. „Programul de reeducare a șoferilor prinși în stare de ebrietate la volan, Drink and Drive, dă rezultate. 24 d e subiecți sunt incluși în ac est program. Beneficiarii din municipiul Chișinău au p articipat deja la activități ce țin nemijlocit de aut opsia și de t oaletarea c adavrelor. D e as emenea, o altă vizită v a fi ef ectuată la C entrele M edicale unde beneficiarii pr ogramului v or acorda asist ență victimelor accidentelor rutier e. O asemenea practică este benefică și necesară pentru conducătorii auto depistați în stare de ebrietate în timp ce conduc autovehicolul. Acestea reprezintă doar o parte din pachetul de legi antialcool promovate de Guvern. Pentru a-i disciplina este nevoie de un impact maxim, pentru a deveni mult mai responsabili în trafic. Ei trebuie să conștienti zeze car e este problema și cum au ajuns în această situație, pentru a nu repeta același lucru”, a declarat Andrei Isvorschi, şeful Inspectoratului Naţional de Pr obaţiune, printr-o postare pe p agina sa de Facebook.

Noua lege moldovenească se vrea și la noi

Potrivit șefului Inspectoratului Național de Probațiune, programul de reabilitare Drink and Drive durează până la trei luni și costă 4.000 de lei, bani achitați de șoferi. Noul model de reeducare a șoferilor prinși băuți la volan este parte a pachetului de legi antialcool aprobat anul trecut de Guvern. Potrivit documentului, cei care urcă la volan în stare de ebrietate rămân fără permis de conducere până la pronunțarea hotărârii judecătorești. În cazul în care instanța suspendă carnetul, aceștia își pot recupera permisul numai după ce trec programul. Cei cărora li se anulează permisul, pe lângă program, mai trebuie să susțină din nou și examenele auto. Mulți români au primit cu aplauze inițiativa de peste Prut. Astfel, a apărut ideea ca această reglementare să ajungă și în legea românească. Medicii anatomo-patologi de la INML București s-au arătat și ei convinși de eficiența unei asemenea măsuri și spun că nu ar refuza să ia parte la această acțiune de reeducare. Alături de ei au avut opinii aprobatoare, în mediul online, mulți medici ATI, psihiatri, precum și de alte specialități. „Puterea exemplului uneori face minuni. Cu siguranță un om nu suferă șocuri emoționale grave atunci când ia contact cu imaginea unui cadavru pe masa legiștilor, însă poate fi suficient de impresionant cât să se gândească de două ori înainte să pună viața lui sau a altora în pericol, urcânduse băut la volan”, a comentat un psihiatru în mediul online. „Sunt sigur că prin aceste acțiuni vom stopa consumul de alcool la volan și vom aduce mai multă siguranță pe drumurile din țară”, a precizat Pavel Filip, premierul Republicii Moldova, pe pagina sa de Facebook. „Va fi un impact psihologic foarte mare, pentru că nu toți rezistă. Numai mirosul și ideea de a vedea cadavrul deja reprezintă un impact psihologic asupra persoanei”, a declarat directorul Centrului de Medicină Legală din Chișinău, Valeriu Savciuc.