Substanţe periculoase din biberoane sau din folia din plastic se pot absorbi în corpul uman. Folosiţi-le puţin şi nu le expuneţi la temperaturi ridicate.
Anumite componente din obiectele de plastic (sticle, farfurii, biberoane, jucării etc.) sunt extrem de periculoase pentru sănătate, crescând riscul de cancer, infertilitate sau astm, potrivit unor avertizări recente venite de la specialişti din Statele Unite şi Canada. În special produsele care au în componenţă aşa-numitul BPA (bisphenol A), dar şi cele care conţin ftalaţi sunt incriminate ca periculoase.
Pentru a contracara efectele nocive ale acestor substanţe, experţi în toxicologie, citaţi de publicaţia „Washington Post“, vă învaţă câteva reguli simple. Asta pentru că etichetele majorităţii produselor din plastic nu au avertizări în ceea ce priveşte substanţele pe care le conţin.
Efecte: cancer, astm şi infertilitate
Componente periculoase pentru sănătate se găsesc în produse pe care le folosim zi de zi: în recipientele din plastic în care ne ţinem mâncarea, în ambalajul sticlelor de plastic, în biberoanele bebeluşilor, în perdelele de la duş, dar şi în jucării, rujuri sau lacul de unghii. Mulţi oameni de ştiinţă cred că anumite componete din plastic - ftalaţii şi un chimical cunoscut ca bisphenol A, pe scurt BPA - se pot absorbi în corpul nostru.
„Unii incriminează chiar plasticul pentru numărul mare de cazuri de cancer, astm, boli neurologice sau infertilitate“, se arată într-un articol apărut în publicaţia „Washington Post“. Aceste temeri, care sunt în dezbatere de mai bine de zece ani, au fost „reîncălzite“ de două evenimente care au avut loc săptămânile trecute: un raport al National Toxicology Program (SUA) a recunoscut pentru prima dată că BPA poate afecta dezvoltarea neuronală şi poate cauza probleme de comportament la „fetuşi, bebeluşi şi copii“.
Pubertatea precoce la fete şi hiperactivitatea sunt printre tulburările de comportament care pot să apară din cauza substanţelor periculoase din plastic. Pe de altă parte, Health Canada, departamentul de sănătate cel mai important din această ţară, a calificat BPA drept o „substanţă periculoasă“. Sticlele din plastic „se strică“ la soare „Impactul asupra sănătăţii cauzat de aceste chimicale este foarte sever“, spune Michael Schade, de la Center dor Health Environment an Justice, un ONG care militează pentru scoaterea acestor componente periculoase din produsele care se vând pe piaţă. Şi specialiştii români sunt îngrijoraţ i de efectele pe care anumite substanţ e din obiectele de plastic le pot avea asupra sănătăţii.
„Realitatea este că plasticul nu e bun, practic, aceste substanţe sunt otrăvuri puternice pentru organismul uman. Materialele plastice sunt inclusiv foto-degradabile, adică atunci când sunt ţinute la soare se «strică». De altfel, remarcaţi că toate băuturile din segmentul superior (vinuri, votcă) se pun doar în sticlă“, comentează directorul Institutului de Cercetări Alimentare, profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
REGULI DE URMAT Nu puneţi lichide fierbinţi în plastic
> Evitaţi să puneţi mâncare fierbinte sau lichide în căni ori castroane din plastic. Folosiţi sticlă sau cermică în locul acestora. Încălzirea plasticului la temperaturi înalte duce la scurgerea chimicalelor periculoase în mâncare sau în lichidele pe care le conţin. Congelarea lichidelor în plastic nu prezintă însă niciun risc.
> Atunci când încălziţi mâncare la microunde, folosiţi doar recipiente pe care scrie că sunt sigure pentru a fi puse în cuptorul cu microunde.
> Nu lăsaţi nicio folie din plastic deasupra cărnii pe care o decongelaţi la microunde sau o reîncălziţi.
> Cumpăraţi produse care au ambalaj de carton în locul celor ambalate în plastic.
> Căutaţi jucării, biberoane pentru bebeluşi şi castroane din plastic pe care să scrie „Nu conţine BPA“. Pe piaţă este o explozie de astfel de produse. În plus, căutaţi jucării care să nu conţină ftalaţi sau pe cele pe care scrie aprobat în UE.
> Reduceţi folosirea alimentelor la conservă şi înlocuiţi-le cu cele congelate sau proaspete.