Intenţia de reducere a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS), pe care guvernul a anunţat-o de câteva luni, este pe cale să devină realitate, în a doua parte a acestui an.
După ce, luni, membrii coaliţiei de guvernare au discutat pe acest subiect, vehiculând chiar o scădere cu 3 puncte procentuale, de la 44% până la 41%, au apărut reacţii şi comentarii contradictorii, în mod surprinzător, chiar din sânul aceleiaşi instituţii, Banca Naţională a României (BNR). Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că reducerea CAS este o măsură bună, care va stimula competitivitatea, mai ales în condiţiile unei impozitări excesive a firmelor din România.
"Toată lumea ştie ce costuri mari sunt pentru angajatori. Măsura de reducere a CAS a fost iniţiată încă de pe vremea guvernului Năstase şi a urmat un trend care s-a întrerupt din cauza unor dificultăţi. Imediat ce se întrunesc condiţiile pentru a fi redus, CAS trebuie redus. Dacă este să stimulezi competitivitatea, atunci este bine să reduci CAS", a declarat, ieri, Lucian Croitoru.
El ar opta mai degrabă pentru această soluţie decât pentru reducerea cotei unice de impozitare, care ar putea afecta economia.
Lazea: contribuţii reduse, doar din 2013
Afirmaţiile lui Croitoru au fost percepute în piaţă drept o susţinere din partea BNR a diminuării contribuţiilor sociale. Însă astăzi, un alt reprezentant al băncii centrale, economistul-şef, Valentin Lazea, a prezentat o poziţie contradictorie. "Opinia mea personală este că o reducere a CAS este posibilă la orizontul anului 2013, cu aproximativ 4%- 5%, nu la nivelul anului 2011", a spus Lazea, citat de Agerpres.
Portivit lui, există o serie de argumente macroeconomice în acest sens. Lazea a menţionat că în acordul preventiv al României cu FMI "nu se face vorbire de vreo reducere de taxe importante".