Agenția Națională de Administrare Fiscală ar trebui să fie implicată în recuperarea banilor din plata amenzilor de circulație. Ba mai mult, către ANAF ar trebui să se facă direct aceste plăți potrivit unui proiect de lege depus în Parlament.
Potrivit documentului, toate amenzile care ajung în bugetele locale, inclusiv amenzile de circulație, vor fi executate silit de către Fisc. Decizia a fost luată pentru că această instituție are considerabil mai multe pârghii în ceea ce privește identificarea rău platnicilor și recuperarea sumelor pe care aceștia le datorează.
Cel care a depus proiectul este senatorul PSD Marius Cazanciuc. Pentru a fi mai eficientă găsirea rău platnicilor și identificarea surselor din care ar putea fi recuperați banii datorați, senatorul consideră ca ANAF este instituția potrivită. Mai ales că în cazul contravențiilor săvârșite de către persoanele fizice, acestea merg exclusiv la bugetul primăriilor sau consiliilor județene, după caz. Drept urmare, amenzile au devenit o sursă importantă de venituri pentru administrațiile locale, o componentă importantă fiind amenzile de circulație. Așa că direcțiile de taxe și impozite locale au căpătat și atribuții privind încasarea amenzilor care, până în anul 1998, erau apanajul exclusiv al direcțiilor județene de finanțe publice. Schimbarea a dus la crearea unei surse suplimentare de venituri pentru primării, doar că acestea au mai puține pârghii în a-i determina pe contravenienți să plătească amenzile.”
Cum s-ar putea recupera banii din amenzile de circulație
Exemplul cel mai elocvent este cel al persoanelor care au domiciliul în actul de identitate pe raza localității, însă, în fapt, domiciliază într-o locație necunoscută făcând astfel imposibilă executarea silită”, se arată în expunerea de motive din proiect. Doar că aceste direcții nu pot să oblige contribuabilii să plătească, drept urmare mulți dintre ei nu fac acest lucru.
Iar pentru a pune capăt acestei situații, proiectul propune ca, în cazul în care în doi ani de la stabilirea titlului executoriu, amenda contravențională și penalitățile aferente nu au putut fi încasate din motive neimputabile organului de executare silită al unității administrativ-teritoriale competente, atunci de executarea silită urmează să se ocupe ANAF. În acest fel, primăriile ar scăpa de o corvoadă contabilă, iar ANAF va avea acces la o bază de date mult mai mare astfel că poate identifica un rău platnic, chiar dacă a fost amendat în alt jdueț decât cel de reședință.