Ce sancțiuni primesc șoferii dacă sunt prinși fără acest document. Amenzile pot ajunge până la 5.800 de lei

Ce sancțiuni primesc șoferii dacă sunt prinși fără acest document. Amenzile pot ajunge până la 5.800 de lei

În cazul în care un conducător auto este prins de către poliția rutieră fără acest document, înmatricularea este suspendată automat plus o amendă care poate ajunge la 5.800 de lei.

Potrivit legii, la fiecare inspecție tehnică periodică (ITP), mașinile trec sau nu de verificare în funcţie de cât de grave sunt problemele tehnice. În cazul celor minore, legea prevede că se va putea trece de ITP. Dacă se constată deficiențe majore însă, proprietarul este obligat să le remedieze în termen de 30 de zile.

Valabilitatea ITP-ului variază în funcție de vechimea autovehiculul

Pentru mașini noi, ITP-ul se face la 3 ani. Termenul pentru efectuarea primei inspecții se socotește de la data primei înmatriculări, iar pentru următoarea inspecție tehnică periodică, de la data celei precedente.

-Autovehicule care au mai puțin de 8 locuri,  ITP este valabil 2 ani

Ne puteți urmări și pe Google News

-Mașini mai vechi de 12 ani,  ITP este valabil 1 an

-Mașini destinate transportului de persoane în regim de taxi și auotevhicule care au mai mult de 8 locuri, ITP este valabil 6 luni

-Autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg,  ITP este valabil 1 an

-Autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă ce nu depășește 3.500 kg, ITP este valabil 1 an

-Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri- ITP valabil 2 ani.

Documentele necesare pentru efectuarea ITP

În cazul în care optați pentru efectuarea ITP la Registrul Auto Român (RAR), este necesar să prezentați, împreună cu vehiculul, următoarele documente:

- Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul auto) – original sau, după caz, autorizația provizorie de circulație

- Actul de identitate al conducătorului auto – original

- Poliță RCA (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original

- Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de RAR

În cazul în care proprietarul vehiculului este o societate de leasing, este acceptată şi prezentarea unei copii a CIV cu mențiunea „conform cu originalul” și ștampilată de proprietar.

RAR poate efectua ITP și pentru vehicule radiate la cerere din circulație, care au fost înmatriculate ultima dată în România și pentru care nu mai există CIV și / sau certificat de înmatriculare valabile, dacă se dorește repunerea lor în circulație. Dacă nu există CIV, aceasta se va elibera concomitent cu efectuarea ITP.

Ce amendă se dă celui care circulă fără ITP

Şoferii prinși în trafic fără ITP valabil riscă o amendă între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, îi va fi reținut și certificatul de înmatriculare al mașinii și confiscarea plăcuțelor de înmatriculare.

Un alt aspect important este că, în situația în care expiră ITP-ul, înmatricularea este suspendată automat. Așadar, dacă un conducător auto circulă cu ITP-ul expirat riscă și o amendă pentru condusul în timpul suspendării înmatriculării, valoarea total amenzii putând ajunge la 5.800 de lei, informează rarom.ro.