Rectificarea bugetară se amână. Marcel Boloș: Gata cu țopăiala și dezmățul
- Mihai Soica
- 18 august 2023, 07:52
Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a anunțat că rectificarea bugetară, adică redistribuirea banilor necheltuiți spre alte instituții, mai are de așteptat.
Prezent la Beclean, județul Bistrița Năsăud, Boloș a declarat că nu se poate face rectificare bugetară, până când Guvernul Ciolacu nu va adopta ordonanța care se referă la măsurile fiscale şi de reducere a cheltuielilor.
Ministrul de Finanțe a mai spus că dacă această rectificare bugetară s-ar face acum, România ar ajunge la un deficit financiar de șapte la sută din Produsul Intern Brut.
"Rectificarea bugetară nu poate avea loc decât după ce aceste măsuri se aprobă. În caz contrar, dacă măsurile nu se aprobă, spun cu toată răspunderea: deficitul bugetar ajunge în jur de 7% din PIB. Coaliţia trebuie să fie foarte pragmatică şi este, din acest punct de vedere, să rezolve această problemă pe care o avem acum. Cum am spus, deciziile sunt ale coaliţiei de guvernare şi sunt convins că dumnealor vor decide ce este mai bine pentru România, aşa cum a afirmat domnul prim-ministru, şi măsurile cât de curând vor fi aprobate”, a precizat ministrul de Finanțe.
Liberalul a mai precizat că prin măsurile adoptate, deficitul bugetar este ținut sub control și nu este lăsat să ajungă la șapte la sută, caz care ar fi dramatic pentru țara noastră.
Ordonanța asuterității adoptată în septembrie
Măsurile care se referă la reforma fiscală și a domeniului bugetar vor fi discutate cu reprezentanții Comisiei Europene.
Discuțiile sunt programate să înceapă pe data de 24 septembrie, la Bruxelles.
Prin PNRR, România s-a angajat că va respecta deficitul de patru la sută din PIB, pentru anul 2023. În caz contrar, fondurile europene sunt în pericol să fie blocate de Comisia Europeană și să nu mai ajungă în România.
"Acesta este cu adevărat momentul de răscruce pentru România şi, a spus domnul prim-ministru, să avem mai puţini şefi la bani. Sunt peste 16.000 de şefi la banii publici, noi le spunem ordonatori de credite. Sunt şefi pe banii publici care trebuie să fie mult mai puţini, să avem mult mai puţină birocraţie, să avem o mult mai bună chibzuinţă a utilizării banului public, pentru că nu poţi să ceri impozite şi taxe la omul amărât, care îşi plăteşte contribuţia la ceea ce înseamnă impozitul pe muncă, contribuţiile sociale, şi după aceea, în partea cealaltă, pe cheltuieli publice, să ai o ţopăială şi un dezmăţ, care nu pot să meargă la infinit”, a precizat ministrul Finanţelor.
Boloș a mai precizat că, cel mai probabil, ordonanța ”austerității” va fi votată în cursul lunii septembrie 2023.
Taxarea multinaționalelor
Ministrul Finanţelor a mai declarat că măsurile care vor fi discutate, și mai apoi, aprobate se referă și ”prinderea corporaţiile multinaţionale în planul de măsuri fiscale, combaterea evaziunii fiscale prin amenzi de cel puţin zece ori mai mari şi pedepse dublate pentru evaziunea fiscală, redevenţe mărite chiar şi de o mie de ori pentru exploatarea resurselor minerale şi a hidrocarburilor”.
Surse politice susțin taxarea multinaționalelor cu unu la sută pe cifra de afaceri, și nu ca în prezent, când impozitul se aplică pe profitul realizat, dacă acesta există.